Post

7 przykazań Mateisty

1. NIGDY nie zalewaj yerby wrzątkiem


Wrzątek zaparzy yerbę, ale woda powyżej 80 stopni C zaparuje ją tak samo jak naszą skórę. Taka mate nie tylko będzie źle smakować, ale również straci cenne właściwości.



2 - NIE należy mieszać naparu za pomocą bombilli.


Bombilla powinna być zatkana o dno naczynia. Rurka stanie się zdezorganizowana, jeśli będziesz nią potrząsać. Drobinki kurzu mogą łatwo ją zatkać. Jeśli rurka przykleiła się do napoju, możesz delikatnie poruszyć nią, np. Możesz delikatnie podnieść susz. Może to pomóc.

Brazylijski susz chimarrao jest wyjątkiem od tej reguły. W tym przypadku zaleca się manewrowanie suszem pomiędzy kolejnymi nalaniami. Ważne jest, aby robić to po zakończeniu suszu do końca każdego nalewu.



(3) Posypać dowolną ilością suchego proszku.


Według wielu źródeł internetowych, nie musisz wypełniać naczynia do 3/4 objętości yerbą. Jest to możliwe, ale może nie być to najlepsza opcja dla każdego. Możesz wypełnić połowę naczynia, jeśli wolisz więcej naparów na raz lub łagodniejszy smak. Pamiętaj, że im bardziej wysuszony napar, tym łatwiej będzie zapychać rurkę, a smak będzie szybciej wyciekał.

Naczynie o pojemności 150-200 ml to najlepsza opcja dla łagodniejszej yerby. Naczynie powinno być jednak zasypane do 3/4 objętości.



4

. Podziel się yerbą, ale z rozwagą.


Nie powinno się pozwalać nowicjuszowi na "zalewanie" jego pierwszej filiżanki Pajarito .... z dużej tykwy. Zamiast przekonać go do spróbowania tego niesamowitego naparu, może spojrzeć na Ciebie z krzywym wyrazem twarzy, gdy będziesz sączył yerbę. Kolejne zalania stają się łagodniejsze - pamiętaj o tym;



5 - Nie wstydź się "siorbać".


Yerba może być pita przez rurkę, więc nie będziesz miał dziwnego bulgoczącego dźwięku siorbania. Spokojnie, siorbanie sobie yerby to normalna rzecz. Jeśli to osoba, która traktuje Cię po macoszemu będzie to dla niej sygnał, że czas na nią.



6 - Nie spiesz się na yerbę.


Daj listkom czas, aby po pierwszym zalaniu uwolniły swoje cenne soki. Według legendy święty Tomasz wypija pierwsze zalanie. Tak naprawdę to susz wchłania wodę za pierwszym razem, ale ta legenda sprawi, że nigdy nie wypijesz yerby "do lustra", zawsze będzie ona bliskim towarzyszem. Sprawi też, że filtr do naparu będzie bardziej wydajny.



7 Należy pamiętać, że o gustach nie należy dyskutować.


Nie ma znaczenia, że ktoś nie lubi yerby. Może się zdarzyć, że komuś innemu nie spodoba się jego ulubiona marka. Warto spróbować różnych odmian yerby i znaleźć swój własny smak.