
Tulsi na 6 różnych sposobów
Suszone liście bazylii azjatyckiej, znanej również jako Ocimum tenuiflorum, mają wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu. Jak przygotować to zioło? Oto sześć sposobów na wykorzystanie Tulsi.
Dodatek do Yerba Mate
Dodaj kilka listków do naczynia i wymieszaj z suszem. Przygotuj yerba mate jak zwykle. Smak Tulsi staje się bardziej wyrazisty w miarę wsypywania kolejnych porcji.
Ten dodatek zdecydowanie złagodzi smak bardziej jałowej mate.
Napar
Dodaj 2 do 3 łyżeczek suszonych liści do gorącej wody i podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut. Można również parzyć liście pod przykryciem przez 10-15 minut.
3. nalewka
Ta forma przypadnie do gustu miłośnikom nalewek. Wlewamy około 250 ml (40-60%) alkoholu i po dwie, trzy łyżeczki liści. Czysta wódka lub spirytus rozcieńczony w wodzie. Zamknąć szczelnie i przechowywać w ciemnym miejscu przez 2 do 4 tygodni, mieszając raz lub dwa razy dziennie.
4. dodatek do potraw
W moździerzu rozetrzeć łyżeczkę suszonych liści. Dodać do dowolnej potrawy. W celach leczniczych do mieszanki można dodać łyżkę miodu.
5 Inhalacja
Wsyp dwie łyżki Tulsi do małego naczynia i przykryj. Odstaw na kilka chwil do zaparzenia. Wlej do dużego, otwartego pojemnika (takiego jak głęboka miska lub talerz), przykryj się ręcznikiem lub kocem i oddychaj głęboko przez 5 minut.
6 Olej
Dodaj około 250 ml oleju podgrzanego w małym rondelku z pokruszoną Tulsi (od 2 do 3 łyżeczek). Podgrzewaj olej na małym ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut (maksymalnie 30 minut), nie dopuszczając do wrzenia. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie ostrożnie przelej skondensowany płyn spod pokrywki do garnka. Wlej wszystko do butelki i szczelnie zamknij. Odstaw w ciemne miejsce na 3 do 4 tygodni, mieszając zawartość co kilka dni. Po tym czasie olej jest gotowy. Ma on właściwości odświeżające, antybakteryjne i relaksujące.