Post

Rodzaje yerba mate

Pochodząca z dorzecza rzeki Parana w środkowej Ameryce Południowej Yerba mate używana była przez rdzennych mieszkańców Guaraní na długo przed przybyciem Europejczyków do tego regionu, a następnie została przyjęta przez jezuickich misjonarzy. Obecnie jej spożycie jest popularne głównie w Urugwaju, Argentynie, Brazylii, Paragwaju i Chile.

Rodzaje Yerba mate pod względem geograficznym.

Pod względem geograficznym istnieją Argentino Mate oraz Brazilian Mate - chimarrao (shimarron), suszony świeży liść o jasnym kolorze. Okres przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy. Uruguay Mate produkuje się, na bazie surowców dostarczonych z Brazylii. Mają wygląd drobnych liści, dojrzewających przez 3-6 miesięcy. Paraguay Mate to wędzone drobno zmielone liście, które suszą się przez rok. Argentyńska yerba mate ma zaś wiele odmian.

• Con Palo - Yerba Mate z łodygami. Ta mate jest bardziej miękka w smaku ze względu na obecność łodyg. Łodygi nie odgrywają szczególnej roli, ważna jest jakość liścia i sposób jego suszenia.

• Sin Palo - Yerba Mate bez łodyg. Taka Yerba Mate ma mocny, pełny smak, chyba że jest to producent surowca przemysłowego, który rozdziela gałęzie i łodygi podczas zbioru.

• Despalada - Peeled Yerba Mate. Zazwyczaj jest to wiejska yerba, z której usunięto wszystkie duże łodygi i gałęzie. Zmielenie liścia jest grube, smak jest bogaty i gęsty, aromat aromatyczny.

Pod względem uprawy

Ekologiczna - droższa Yerba Mate, do uprawy nie stosuje się chemii rolniczej, zbiór jest ręczny wyłącznie od maja do września, suszenie w łagodnej temperaturze, naturalne leżakowanie od roku do dwóch lat. W ostatnich latach oznaczenie to, ze względu na komercyjny aspekt uzyskania certyfikatu, nie gwarantuje 100% jakości produktu.

Seleccion Especial - Starsza Yerba Mate. W procesie zbioru stosuje się długi okres suszenia (od 4 do 18 godzin) i naturalne leżakowanie przez 24 miesiące. Cechuję ją mniejsza liczba łodyg i większe liście. W przypadku marek przemysłowych oznacza to, że surowce są lepsze niż w niskiej linii.

Tradycyjna - mocna, znana Argentyńczykom Yerba Mate, w procesie przygotowania stosuje się suszenie od 2 do 8 godzin i leżakowanie przez 12 miesięcy.

Barbaqua (Barbacua) to gatunek Yerba Mate zbierany zgodnie z metodami i procesami stosowanymi przed uprzemysłowieniem przemysłu. Argentyńska yerba Barbacqua jest produkowana bez kontaktu z dymem, co różni się od paragwajskiej Bariacqua, gdzie liście są obrabiane z dymem, co nadaje w smaku nutę dymu.

Suave to „miękka” odmiana Yerba Mate, dojrzewająca dłużej. Nie ma wyraźnego efektu, a doznania smakowe szybko mijają.

Yerba Mate z dodatkami ziołowymi, które oprócz zmiany smaku mogą mieć dodatkowe działanie farmakologiczne. Szczególnie popularne wśród marek przemysłowych w celu zwiększenia asortymentu, odwracając uwagę od smaku surowców, dodaje się chemiczne aromaty.

Korzyści zdrowotne i właściwości Mate

Główną zaletą tego napoju nie jest to, że działa jak kawa i herbata, ale to, że ma dużo składników odżywczych. Te właściwości yerba mate sprawiają, że napój ten, niemal czczony w Argentynie, Urugwaju i Paragwaju, jest integralną częścią codziennego życia ludzi. Wśród jej składników można zauważyć, że yerba mate wraz z mateiną zawiera znaczną ilość przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, minerały i witaminy, które nadają jej właściwości lecznicze. Wśród najważniejszych minerałów możemy wymienić potas i żelazo oraz witaminy B1 i B2. Mate zawiera wiele przeciwutleniaczy, które są niezbędne w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Jej regularne stosowanie, dzięki działaniu przeciwutleniaczy, sprzyja spowolnieniu starzenia i pogorszeniu funkcji komórek.