
Dlaczego namoczone migdały są dobre dla Ciebie
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego namaczasz migdały przed ich zjedzeniem? Migdały to zdrowa, pikantna przekąska, bogata w białko, błonnik oraz kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6. Namaczanie migdałów przed jedzeniem ma kilka korzyści zdrowotnych - po pierwsze, ułatwia trawienie orzechów. Zwiększa również ilość składników odżywczych i witamin, które organizm może z nich wchłonąć.
Brązowa skórka migdałów zawiera inhibitor enzymatyczny, który chroni orzech do czasu, aż odpowiedni poziom światła słonecznego i wilgoci pozwoli mu wykiełkować. Dopiero w tych warunkach orzech uwalnia swoje enzymy. Jeśli więc jesz migdały bez usunięcia tego inhibitora, ograniczasz ilość składników odżywczych, które Twój organizm może przyswoić z orzecha. Pozostają one również trudne do strawienia. Jednak namaczając migdały, dostarczasz im wilgoci, która pomaga im pozbyć się skórki i uwolnić enzymy.
Oto dlaczego migdały są dla Ciebie dobre:
#1 Pomaga w utracie wagi
Migdały są bogate w witaminę E i tłuszcze jednonienasycone, które świetnie wpływają na obniżenie złego cholesterolu. Ponadto, tłuszcze jednonienasycone hamują apetyt. Jedzenie namoczonych migdałów może więc zapobiegać przejadaniu się, co z kolei pomaga w utracie wagi.
#2 Minimalizuje ryzyko zachorowania na raka
Niski poziom tłuszczów nasyconych i wysoki poziom witaminy E, które zawierają migdały, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Ponadto orzech ten zawiera flawonoidy, które mają zdolność do hamowania guzów prostaty i raka piersi.
#3 Dobre dla serca
Migdały mogą pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, a namoczone migdały pomagają zwiększyć lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) i zmniejszyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDP). Pomaga to kontrolować poziom cholesterolu, co jest korzystne dla serca.
Orzech zawiera również witaminę E, przeciwutleniacz, który może zmniejszyć ryzyko chorób serca; kwas foliowy, który pomaga obniżyć poziom homocysteiny, która minimalizuje ryzyko zatkanych tętnic, oraz magnez, który może zapobiegać zawałom serca.
Moczenie migdałów zmniejsza również poziom białka C-reaktywnego, minimalizując stan zapalny, który uszkadza tętnice.
#4 Kontroluje cukrzycę i ciśnienie krwi
Namoczone migdały, spożywane wraz z niskokaloryczną dietą, obniżają poziom cukru we krwi, insuliny i sodu, a także zwiększają poziom magnezu i ochronnych przeciwutleniaczy, kontrolując w ten sposób cukrzycę i ciśnienie krwi.
#5 Korzystne dla kobiet w ciąży
Głównym powodem, dla którego kobietom w ciąży zaleca się spożywanie namoczonych migdałów, jest fakt, że kwas foliowy obecny w migdałach znacznie zmniejsza szanse na wystąpienie wad wrodzonych u noworodków.
Aby zapewnić sobie maksymalne korzyści zdrowotne, namocz 2 szklanki wody na ½ szklanki migdałów. Kiełkowanie migdałów - poprzez moczenie ich przez noc, odsączenie, a następnie pozostawienie na kilka dni do wykiełkowania - jest jeszcze lepszym sposobem na wydobycie składników odżywczych z orzechów.
Nasi eksperci mogą pomóc w opracowaniu diety i planu fitness, który pasuje do Twojego stylu życia. Skontaktuj się z nami już dziś.