Post

Yerba mate - rodzaje, właściwości, sposób parzenia.

Oparty na unikalnej roślinie Yerba Mate, badanej dziś przez czołowych naukowców z całego świata i wykorzystywanej w różnych gałęziach medycyny, napój Mate staje się zdrową alternatywą dla zwykłej herbaty i kawy. Dla Argentyńczyków i innych mieszkańców Ameryki Łacińskiej ten tradycyjny narodowy napój jest symbolem bliskich związków i jest pijany w kręgu rodziny i przyjaciół z tego samego statku.

Czym jest yerba mate?

Mate to napój z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, bliskiego krewnego chińskiego kudina. Rdzenni mieszkańcy Paragwaju, Indianie Keczua i Guarani, wiedzieli o dobroczynnych właściwościach liści ostrokrzewu już w starożytności. Mate jest obecnie najpopularniejszym napojem w Argentynie, Paragwaju i Brazylii i jest uprawiany we wszystkich trzech krajach. Nawet fakt, że w XX wieku Argentyna stała się liderem w Ameryce Łacińskiej w uprawie zwykłej herbaty, nie zmienił sytuacji - wszystkie surowce są eksportowane, a sami Argentyńczycy prawie nie piją herbaty. Mate to napój tonizujący. Zawiera do 1,8% kofeiny (niektórzy eksperci nazywają ją mateiną, analogicznie do kofeiny herbacianej - teiny). Mateina stymuluje zarówno aktywność fizyczną, jak i psychiczną człowieka, ponadto działa łagodnie i nie uzależnia. Ponadto mate jest uważany za przydatną pomoc w zasypianiu. Według ekspertów z Ameryki Południowej herbata paragwajska znacznie zmniejsza objawy depresji, nerwic, zespołów lękowych i reguluje cykl snu. Wielu naukowców zwraca uwagę na immunostymulujące działanie napoju, a nawet nalega na jego stosowanie przez mieszkańców dużych miast.

Właściwości yerba mate

Mata posiada wysoką zawartość witamin. Witamina A pomaga w chorobach zakaźnych, witaminy z grupy B są potrzebne do prawidłowego metabolizmu i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Mate zawiera również alkaloidy, przeciwutleniacze i wiele pierwiastków śladowych. Dodatkowo:

• Tłumi uczucie głodu;

• Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii;

• Przywraca zaburzenia metaboliczne, normalizuje wagę;

• Ma łagodne działanie przeczyszczające i moczopędne;

• Koncentruje uwagę, poprawia pamięć, zwiększa wydolność;

• Oczyszcza naczynia krwionośne i krew;

• Obniża poziom cholesterolu;

• Wpływa na libido.

Produkcja

W przeciwieństwie do herbaty mate jest znacznie łatwiejsza w sensie uprawy czy produkcji. Po zakończeniu zbierania pędów produkcja herbaty składa się z 4 etapów:

• Główne suszenie pędów.

• Rozkładanie

• Suszenie.

• Mielenie.

Suszenie pędów jest kluczowym krokiem w produkcji maty, ponieważ roślina bardzo kocha wilgoć i zawiera dużo wody. Suszenie odbywa się w wysokiej temperaturze, ale tutaj bardzo ważne jest, aby nie spalać liści. Pędy i liście mate powinny mieć jednolity jasnozłotozielony kolor po odpowiednim wysuszeniu. W Paragwaju i częściowo w Argentynie surowe liście są wstępnie zrywane z pędów i suszone, podobnie jak herbata, na żelaznych tacach lub tacach nad otwartym ogniem. Jednak w dzisiejszych czasach stosuje się coraz więcej nowoczesnych technologii i nowoczesnych suszarek, podobnych do tych stosowanych w przemyśle herbacianym. Przy przygotowywaniu mate gruboziarnistej (w Urugwaju odmiana ta nazywana jest yerba mate canchada) surowiec przechodzi tylko pierwszy i drugi etap obróbki - jest suszony i grubo miażdżony, często razem z pędami. Przy wytwarzaniu wysokiej jakości mate (w Urugwaju - yerba mate beneficiado) do procesu produkcyjnego dodaje się 3 i 4 etapy. Suszenie w 3 etapach odbywa się zwykle w nowoczesnych piecach high-tech, po czym surowiec jest rozdrabniany do standardu małej herbaty liściastej (BOP). Taka mate odmianowa również powinna mieć jasnozielony kolor, ale jednocześnie nie powinna mieć grubych inkluzji, takich jak fragmenty łodygi i duże liście.

Naczynia do parzenia dla mate

Tradycyjnie mate pije się ze specjalnego dania - tykwy (zwanej też tykwą i tykwą). Obecnie naczynia są produkowane z porcelany, ceramiki, szkła, srebra i różnych gatunków drewna. Mate jest pijany przez metalową rurkę - bombilla. Jedna porcja wystarczy na kilka godzin tradycyjnego picia herbaty. Gotowanie obejmuje etapy

• Napełnij 2/3 pojemnika do zaparzania surowcami.

• Przykryj i potrząśnij, aby wzmocnić liście.

• Przechyl naczynie w poziomie i umieść bombillę.

• Obróć tykwę pionowo i wlej trochę wody, jej temperatura powinna wynosić około 40 °.

• Pozostaw do namoczenia przez 2 minuty, dolać wody 60-80 ° do poziomu naparu, ale nie przykrywać.