Post

Yerba Mate – właściwości

Yerba Mate jest szeroko znana w swojej ojczyźnie - w Paragwaju, Urugwaju, Brazylii i sąsiednich krajach Ameryki Południowej. Działa pobudzająco na organizm i ma wyraźny efekt orzeźwiający.

Herbata Mate: z czego jest zrobiony napój?

Proces wytwarzania yerba mate jest prosty, najważniejsze jest użycie surowców z odpowiednich roślin. Mate jest produkowana z wiecznie zielonego ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie zarówno w warunkach naturalnych, jak i na plantacjach. Rozłożyste gałęzie ostrokrzewu wyrzucają co roku liczne pędy, które są cięte liśćmi. Przetwarzanie surowców polega na suszeniu gałęzi na słońcu w wysokich temperaturach, a następnie ich strzępieniu. Rezultatem jest niejednorodny proszek składający się z kurzu, gałązek i małych cząstek liści. Obecność kurzu wskazuje, że suszenie zostało przeprowadzone prawidłowo, dlatego należy zwrócić uwagę na ten czynnik przy wyborze suchej mieszanki naparowej. Od momentu zebrania gałęzi do etapu rozdrabniania mija nie więcej niż jeden dzień, ponieważ w przypadku surowców nie są wymagane żadne procesy fermentacji ani innych procesów utleniania.

Właściwości

Skład mate pod względem witamin, minerałów i pierwiastków śladowych jest pod wieloma względami podobny do czarnej herbaty. Głównym stymulantem działającym na układ nerwowy jest mateina, alkaloid podobny do kofeiny, ale bez skutków ubocznych w postaci przyspieszenia akcji serca czy podwyższonego ciśnienia krwi. Oprócz tego w Yerba Mate znajdziemy:

• witaminy z grupy B, D, A;

• szereg kwasów i aminokwasów;

• pierwiastki śladowe - siarka, jod, magnez, potas, żelazo;

• białka.

Oczywiste i natychmiastowe korzyści płynące picia yerba mate to:

• zwiększenie ilości energii

• jasność umysłu,

• uważność i koncentracja

Yerba mate zapewnia zastrzyk energii. Osoby pijące yerba mate odczuwają stan podobny do tego po kawie, ale bez skutków ubocznych. Rzadko przeszkadza w zasypianiu i nie powoduje podrażnień jak od nadmiaru kofeiny. Promuje zwiększoną aktywność mózgu wszystkich typów. Yerba mate jest tak bogata w składniki odżywcze. Zawiera praktycznie wszystkie mikroelementy potrzebne do podtrzymania życia. Zawiera również inne korzystne składniki odżywcze, takie jak garbniki, minerały śladowe, chlorofil, flawonoidy i 15 aminokwasów. Yerba mate zawiera 11 polifenoli i ma większą moc przeciwutleniającą niż jakikolwiek inny napój na bazie herbaty. Yerba mate ma wysoką zawartość związków zwanych saponinami. Saponiny to naturalne emulgatory, które stymulują układ odpornościowy oraz mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Yerba mate zawiera również silne przeciwutleniacze znane jako polifenole.

Herbata Yerba Mate może pomóc ci schudnąć. Istnieją dowody na to, że yerba może pomóc w utracie wagi, zmniejszając apetyt, zwiększając wydatek energetyczny, poprawiając wrażliwość na insulinę i spalając zgromadzony tłuszcz. Yerba Mate poprawia trawienie i picie. Używana jest jako środek przeciwbakteryjny przeciwko Escherichia, która jest jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. Saponiny zawarte w Mate niszczą pasożyty jelitowe. Jest również przydatna w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych i kamieni nerkowych. Tradycyjnie mate stosuje się w przypadku zaparć, biegunki i niestrawności.

Wzmacnia kości i jest korzystna dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi, w tym niewydolnością serca, nieregularnym biciem serca i niskim ciśnieniem krwi. Jego właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające chronią serce i układ krążenia. Teobromina, która jest obecna w Mate, rozluźnia naczynia krwionośne, umożliwiając lepszy przepływ krwi. Yerba mate zawiera kilka dobrze znanych związków przeciwnowotworowych, takich jak saponiny, kwas ursolowy, rutyna, tanina, kwas chlorogenowy i chlorofil.