Post

Yerba przeciw rakowi: koniec z mitami!

Po 25 latach winy, yerba jest już wolna. Okazało się, że winowajcą tego wszystkiego była gorąca woda.
W latach 90. naukowcy prowadzili badania nad przyczynami raka przełyku. Yerba została wówczas sklasyfikowana jako "prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi". Niestety. Próba badawcza nie była odpowiednio dobrana, co skutkowało błędnymi wynikami .
W maju 2016 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zorganizowała konferencję, na której przedstawiono badania mające na celu weryfikację wyników z 1991 roku.
Picie napojów, które są gorętsze niż 65degC zwiększa ryzyko wystąpienia raka przełyku. Dotyczy to zarówno yerby, jak i kawy, herbaty, czekolady, a nawet zwykłej wody. Gorący płyn uszkadza komórki przełyku, zwiększając ryzyko wystąpienia raka. Komórki te są bardziej podatne na działanie innych czynników rakotwórczych, takich jak dym papierosowy (np. tytoniowy).
Sam napar nie jest rakotwórczy. . Kwas chlorogenowy i inne antyoksydanty zawarte w mate, spożywane w odpowiedniej temperaturze, mają właściwości antyrakowe.
Wszystko to oznacza jedno. Stare indiańskie powiedzenie jest prawdziwe: NIE MARNUJ NA YERBĘ. Im dłużej czekasz, tym chłodniejszy napar. Jeśli nadal nie jesteś przekonany, zaopatrz się w odpowiednią ilość bombilli. Jest ona przecież po to, by schłodzić napój.

___Full Raport Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem


Komentarze (0)

Zostaw komentarz