Post

Daktyle: 12 udowodnionych korzyści zdrowotnych, zdrowe przepisy i więcej

Liczne korzyści zdrowotne płynące z daktyli sprawiły, że ten pyszny owoc stał się najbardziej poszukiwanym produktem spożywczym w świecie zdrowia i odżywiania. Daktyle posiadają bogaty profil żywieniowy o wysokiej zawartości kalorii w porównaniu z innymi świeżymi owocami. Owoce te pochodzą z palm daktylowych rosnących w tropikalnych regionach świata. Daktyle mogą być zarówno świeże jak i suszone. Można je szybko rozpoznać po wyglądzie, ponieważ suszone wyglądają na pomarszczone. Są słodkie w smaku i mają konsystencję gumy do żucia.

Spis treści

    Fakty dotyczące wartości odżywczych daktyli11 Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania daktyliPrzepisy na zdrowe daktylePodsumowanieCzęsto zadawane pytania

Wartości odżywcze daktyli

Nie ma wątpliwości co do bogactwa witamin i minerałów obecnych w daktylach. Są one bardzo bogate w pirydoksynę (witaminę B6), witaminę A i K. Są one bardzo korzystne dla organizmu, ponieważ zawierają bogate składniki odżywcze i mają duże znaczenie w regulacji poziomu cholesterolu, zdrowiu kości i zwiększają znaczenie poznawcze.

Ta tabela podaje jedyne ważne wartości odżywcze 100g daktyli zgodnie z zatwierdzeniem USDA (Departament Rolnictwa USA).

12 Korzyści zdrowotne wynikające z daktyli

Owoce zawierają naturalny cukier, który nie powoduje żadnych szkód w organizmie, jeśli jest spożywany w odpowiednich ilościach. Daktyle są jednym z nich; zawierają mnóstwo naturalnego cukru i wartości odżywczych. Taka kombinacja sprawia, że są one bardzo smaczną przekąską.

1. Niezwykłe wartości odżywcze

W daktylach znajduje się wiele minerałów i witamin, takich jak witamina B, potas, żelazo, magnez oraz naturalny cukier. Błonnik i antyoksydanty chronią nasz organizm przed różnego rodzaju chorobami.

2. Bogate w błonnik

Spożywanie daktyli jest jednym z najlepszych sposobów na zwiększenie spożycia błonnika i zaspokojenie jego potrzeb. Błonnik obecny w daktylach jest znany z tego, że kontroluje poziom cukru we krwi poprzez spowalnianie trawienia. Proces ten zapobiega wzrostowi poziomu natychmiast po zjedzeniu pokarmu. Z tego powodu, indeks glikemiczny jest niski w daktylach.

3. Zwalcza choroby

Daktyle, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, zwalczają czynniki chorobotwórcze. Obecność przeciwutleniaczy chroni organizm przed wolnymi rodnikami, czyli cząsteczkami reaktywnych form tlenu, które mogą wywoływać w naszym organizmie reakcje zagrażające życiu. Trzy najważniejsze antyoksydanty to.

    Flawonoidy: Ich podstawową rolą jest redukcja stanów zapalnych, aby zmniejszyć możliwości wystąpienia chorób takich jak Alzheimer, cukrzyca i niektóre nowotwory.Karotenoidy: Funkcjonują w celu zmniejszenia szans na zwyrodnienie plamki żółtej lub innych zaburzeń związanych z oczami.Kwas fenolowy: Zawierają one również właściwości przeciwzapalne. Funkcjonują one w celu zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób serca i raka.

4. Poprawia zdrowie mózgu

Daktyle mogą poprawić funkcjonowanie mózgu poprzez zmniejszenie aktywności białek amyloidu beta. Białka te są zdolne do tworzenia blaszek miażdżycowych w naszym mózgu, które po nagromadzeniu mogą powodować obumieranie komórek mózgowych prowadzące do choroby Alzheimera, a nawet śmierci. Włączając daktyle do swojej diety, prawdopodobnie będziesz miał lepszą pamięć i zdolność uczenia się. Prowadzi to do zmniejszenia zaburzeń związanych z lękiem.

5. Dobre dla ciąży

Daktyle mogą wspierać zdrową ciążę, pomagając kobietom w ich spożyciu kalorii i promować naturalny poród poprzez rozwarcie szyjki macicy w ostatnich kilku tygodniach. Zmniejsza potrzebę indukowanego porodu i może skrócić czas porodu. Niektórzy lekarze uważają, że związki obecne w daktylach wiążą się z hormonem oksytocyną, który jest znany z wywoływania skurczów porodowych. Wydaje się, że naśladują one funkcje oksytocyny podczas porodu. Obecność tanin w daktylach ułatwia skurcze podczas porodu. Naturalny cukier i kalorie w nich obecne są przydatne w utrzymaniu wysokiego poziomu energii podczas porodu.

6. Działa jako naturalny słodzik

Fruktoza, znana również jako cukier owocowy, jest obfita w daktylach. Są one przydatne i zdrową alternatywą dla białego cukru. Oprócz słodkiego smaku, są one pożywne, włókniste i bogate w przeciwutleniacze. Można zrobić puree z daktyli i przechowywać w lodówce i używać go zamiast białego cukru też, ale trzeba zawsze pamiętać, że - umiar jest kluczem do zdrowego życia.

7. Reguluje poziom cholesterolu

Daktyle są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, który jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do problemów z sercem. Ponadto, daktyle są bogate w potas, który zmniejsza ryzyko udaru i innych problemów związanych z sercem.

8. Poprawia zdrowie kości

Witaminy obecne w daktylach pomagają w rozwoju zdrowia kości i oczu. Minerały takie jak miedź (Cu), selen (Se), magnez (Mg) i mangan (Mn) pomagają w utrzymaniu naszych kości w zdrowym stanie, zapobiegając osteoporozie i innym chorobom kości.

9. Promuje zdrowie skóry

Witamina C i witamina D obecne w daktylach są wystarczająco dobre, aby promować właściwości elastyczności skóry. Walczy z innych chorób skóry, takich jak wysypki, swędzenie i trądzik. Zapewnia skórze korzyści przeciwstarzeniowe z pomocą fitohormonów i zapobiega gromadzeniu się melaniny. Włączenie daktyli do diety może przynieść długotrwałe efekty.

10. Daktyle mogą pomóc w regulacji ciśnienia krwi.

Obecność magnezu i potasu w daktylach pomaga w regulacji ciśnienia krwi i w utrzymaniu zdrowia serca. Potas zawarty w daktylach zmniejsza napięcie w tętnicach (naczyniach krwionośnych), dzięki czemu obniża wysokie ciśnienie krwi. Jednak nadmiar potasu w diecie jest szkodliwy dla nerek. Dlatego zaleca się, aby przed spożyciem potasu omówić to z lekarzem, jeśli masz problemy z nerkami.

11. Daktyle zapobiegają wypadaniu włosów

Daktyle mają korzystny wpływ na krążenie tlenu w całym organizmie. Ten proces cyrkulacji tlenu prowadzi do wzmocnienia mieszków włosowych, co zapobiega łamaniu się włosów i ich wypadaniu. Spożywanie 2-3 daktyli dziennie pomoże Ci uzyskać mocniejsze włosy.

12. Daktyle mogą poprawić zdrowie seksualne

Obecność aminokwasów w daktylach powoduje wzrost wytrzymałości seksualnej i poprawę zdrowia seksualnego. Daje ciału natychmiastowy zastrzyk energii.

Przepisy na zdrowe daktyle

Daktyle mogą być spożywane w dowolny sposób. Możesz je bezpośrednio żuć, miksować lub dodawać jako naturalny słodzik. Możesz wypróbować te dwa pyszne i popularne przepisy na daktyle -

#1 Daktylowy koktajl mleczny

Składniki:
    1 szklanka mleka krowiego lub mleka orzechowego2-3 namoczone daktyle, wyłuskane4-5 migdałów/ 3-4 połówki orzechów włoskichSzczypta sproszkowanego kardamonu
Metoda:
    Dodać wszystkie składniki do blendera wraz z kostkami lodu.Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji i podawać.

#2 Czekoladowe kąski daktylowe

Składniki:
    10-16 średniej wielkości daktyli½ szklanki niesłodzonego masła migdałowego/ 10-15 suchych prażonych migdałów1 szklanka suchych prażonych płatków owsianych1 łyżka nasion chia2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku.
Sposób przygotowania:
    Dodaj wszystkie składniki do blendera lub robota kuchennego i dobrze wymieszaj aż do uzyskania gęstego ciasta.Uformuj masę w małe kulki i podawaj.

Podsumowanie

Spożywanie daktyli i włączenie ich do swojej diety jest krokiem naprzód w kierunku zdrowego stylu życia. Daktyle są bardzo pożywnymi owocami i zawierają największą ilość antyoksydantów w porównaniu z innymi owocami. Ich wysoka zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy sprawia, że zwalczają różne choroby. Błonnik zawarty w daktylach jest przydatny w przypadku zaparć i reguluje poziom cukru we krwi. Umiarkowane spożycie daktyli może dostarczyć organizmowi kilku niezbędnych składników odżywczych, takich jak potas, żelazo, mangan i magnez. Możesz je spożywać w dwóch postaciach: świeżej lub suszonej. Zamień sztuczny biały cukier na naturalny słodzik i uwolnij się od różnych dolegliwości, takich jak cukrzyca. Zrób krok w kierunku lepszego zdrowia już dziś!

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Ile daktyli można bezpiecznie spożywać w ciągu dnia? A. Daktyle są bogate w błonnik pokarmowy i niezbędne kwasy tłuszczowe, które wspomagają odchudzanie. Dlatego bezpiecznie jest spożywać 3-4 daktyle dziennie. P. Czy daktyle mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę? A. Tak. Niski indeks glikemiczny i dobra zawartość błonnika pozwala diabetykom na spożywanie 2-3 daktyli dziennie, pod warunkiem, że ćwiczą i ogólnie zachowują zdrowe nawyki żywieniowe. P. Jak przechowywać daktyle? O. Daktyle najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, aby zachowały wilgoć. Można je przechowywać do 6 miesięcy w lodówce, ale mogą tracić wilgoć im dłużej będą leżały. Duże ilości daktyli można również zamrozić na okres do jednego roku. P. Jakie korzyści z daktyli mogą odnieść kobiety w ciąży? O. Daktyle są źródłem folianów, które zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia wad wrodzonych. Dostarczają również żelaza i witaminy K, dzięki czemu pomagają rosnącemu dziecku w rozwoju mocnych kości oraz poprawiają funkcjonowanie mięśni i nerwów. Co więcej, badania randomizowane wykazały, że spożywanie daktyli w późnym okresie ciąży może zwiększyć dojrzewanie szyjki macicy i zmniejszyć potrzebę indukcji porodu lub jego rozszerzenia. P. Jaka odmiana daktyli jest najlepsza? O. Szeroki wachlarz odmian daktyli można podzielić na trzy grupy w zależności od ich dojrzewania na drzewie; mogą być świeże - miękkie, półsuche i suche. Wszystkie mają swój własny, niepowtarzalny smak i korzyści zdrowotne. Dlatego możesz ciągle zmieniać daktyle, które dostajesz do domu, aby uzyskać więcej korzyści. Kilka popularnych odmian to Medjool, Ajwa, Kimia, Dayri, Barhi, Deglet Noor, Halawy, Khadrawy, Thoory i Zahidi.
Tags: czekoladowe daktyle bitesDatesdates milkshakezdrowe korzyści z daktylizdrowe daktyle przepisynutritional fakty z daktyli