Daktyle: 12 udowodnionych korzyści zdrowotnych, zdrowe przepisy i więcej
Liczne korzyści zdrowotne płynące z daktyli sprawiły, że ten pyszny owoc stał się najbardziej poszukiwanym produktem spożywczym w świecie zdrowia i odżywiania. Daktyle posiadają bogaty profil żywieniowy o wysokiej zawartości kalorii w porównaniu z innymi świeżymi owocami. Owoce te pochodzą z palm daktylowych rosnących w tropikalnych regionach świata. Daktyle mogą być zarówno świeże jak i suszone. Można je szybko rozpoznać po wyglądzie, ponieważ suszone wyglądają na pomarszczone. Są słodkie w smaku i mają konsystencję gumy do żucia.
Spis treści
- Fakty dotyczące wartości odżywczych daktyli11 Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania daktyliPrzepisy na zdrowe daktylePodsumowanieCzęsto zadawane pytania
Wartości odżywcze daktyli
Nie ma wątpliwości co do bogactwa witamin i minerałów obecnych w daktylach. Są one bardzo bogate w pirydoksynę (witaminę B6), witaminę A i K. Są one bardzo korzystne dla organizmu, ponieważ zawierają bogate składniki odżywcze i mają duże znaczenie w regulacji poziomu cholesterolu, zdrowiu kości i zwiększają znaczenie poznawcze.
Ta tabela podaje jedyne ważne wartości odżywcze 100g daktyli zgodnie z zatwierdzeniem USDA (Departament Rolnictwa USA).
12 Korzyści zdrowotne wynikające z daktyli
Owoce zawierają naturalny cukier, który nie powoduje żadnych szkód w organizmie, jeśli jest spożywany w odpowiednich ilościach. Daktyle są jednym z nich; zawierają mnóstwo naturalnego cukru i wartości odżywczych. Taka kombinacja sprawia, że są one bardzo smaczną przekąską.
1. Niezwykłe wartości odżywcze
W daktylach znajduje się wiele minerałów i witamin, takich jak witamina B, potas, żelazo, magnez oraz naturalny cukier. Błonnik i antyoksydanty chronią nasz organizm przed różnego rodzaju chorobami.
2. Bogate w błonnik
Spożywanie daktyli jest jednym z najlepszych sposobów na zwiększenie spożycia błonnika i zaspokojenie jego potrzeb. Błonnik obecny w daktylach jest znany z tego, że kontroluje poziom cukru we krwi poprzez spowalnianie trawienia. Proces ten zapobiega wzrostowi poziomu natychmiast po zjedzeniu pokarmu. Z tego powodu, indeks glikemiczny jest niski w daktylach.
3. Zwalcza choroby
Daktyle, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, zwalczają czynniki chorobotwórcze. Obecność przeciwutleniaczy chroni organizm przed wolnymi rodnikami, czyli cząsteczkami reaktywnych form tlenu, które mogą wywoływać w naszym organizmie reakcje zagrażające życiu. Trzy najważniejsze antyoksydanty to.
- Flawonoidy: Ich podstawową rolą jest redukcja stanów zapalnych, aby zmniejszyć możliwości wystąpienia chorób takich jak Alzheimer, cukrzyca i niektóre nowotwory.Karotenoidy: Funkcjonują w celu zmniejszenia szans na zwyrodnienie plamki żółtej lub innych zaburzeń związanych z oczami.Kwas fenolowy: Zawierają one również właściwości przeciwzapalne. Funkcjonują one w celu zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób serca i raka.
4. Poprawia zdrowie mózgu
Daktyle mogą poprawić funkcjonowanie mózgu poprzez zmniejszenie aktywności białek amyloidu beta. Białka te są zdolne do tworzenia blaszek miażdżycowych w naszym mózgu, które po nagromadzeniu mogą powodować obumieranie komórek mózgowych prowadzące do choroby Alzheimera, a nawet śmierci. Włączając daktyle do swojej diety, prawdopodobnie będziesz miał lepszą pamięć i zdolność uczenia się. Prowadzi to do zmniejszenia zaburzeń związanych z lękiem.
5. Dobre dla ciąży
Daktyle mogą wspierać zdrową ciążę, pomagając kobietom w ich spożyciu kalorii i promować naturalny poród poprzez rozwarcie szyjki macicy w ostatnich kilku tygodniach. Zmniejsza potrzebę indukowanego porodu i może skrócić czas porodu. Niektórzy lekarze uważają, że związki obecne w daktylach wiążą się z hormonem oksytocyną, który jest znany z wywoływania skurczów porodowych. Wydaje się, że naśladują one funkcje oksytocyny podczas porodu. Obecność tanin w daktylach ułatwia skurcze podczas porodu. Naturalny cukier i kalorie w nich obecne są przydatne w utrzymaniu wysokiego poziomu energii podczas porodu.
6. Działa jako naturalny słodzik
Fruktoza, znana również jako cukier owocowy, jest obfita w daktylach. Są one przydatne i zdrową alternatywą dla białego cukru. Oprócz słodkiego smaku, są one pożywne, włókniste i bogate w przeciwutleniacze. Można zrobić puree z daktyli i przechowywać w lodówce i używać go zamiast białego cukru też, ale trzeba zawsze pamiętać, że - umiar jest kluczem do zdrowego życia.
7. Reguluje poziom cholesterolu
Daktyle są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, który jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do problemów z sercem. Ponadto, daktyle są bogate w potas, który zmniejsza ryzyko udaru i innych problemów związanych z sercem.
8. Poprawia zdrowie kości
Witaminy obecne w daktylach pomagają w rozwoju zdrowia kości i oczu. Minerały takie jak miedź (Cu), selen (Se), magnez (Mg) i mangan (Mn) pomagają w utrzymaniu naszych kości w zdrowym stanie, zapobiegając osteoporozie i innym chorobom kości.
9. Promuje zdrowie skóry
Witamina C i witamina D obecne w daktylach są wystarczająco dobre, aby promować właściwości elastyczności skóry. Walczy z innych chorób skóry, takich jak wysypki, swędzenie i trądzik. Zapewnia skórze korzyści przeciwstarzeniowe z pomocą fitohormonów i zapobiega gromadzeniu się melaniny. Włączenie daktyli do diety może przynieść długotrwałe efekty.
10. Daktyle mogą pomóc w regulacji ciśnienia krwi.
Obecność magnezu i potasu w daktylach pomaga w regulacji ciśnienia krwi i w utrzymaniu zdrowia serca. Potas zawarty w daktylach zmniejsza napięcie w tętnicach (naczyniach krwionośnych), dzięki czemu obniża wysokie ciśnienie krwi. Jednak nadmiar potasu w diecie jest szkodliwy dla nerek. Dlatego zaleca się, aby przed spożyciem potasu omówić to z lekarzem, jeśli masz problemy z nerkami.
11. Daktyle zapobiegają wypadaniu włosów
Daktyle mają korzystny wpływ na krążenie tlenu w całym organizmie. Ten proces cyrkulacji tlenu prowadzi do wzmocnienia mieszków włosowych, co zapobiega łamaniu się włosów i ich wypadaniu. Spożywanie 2-3 daktyli dziennie pomoże Ci uzyskać mocniejsze włosy.
12. Daktyle mogą poprawić zdrowie seksualne
Obecność aminokwasów w daktylach powoduje wzrost wytrzymałości seksualnej i poprawę zdrowia seksualnego. Daje ciału natychmiastowy zastrzyk energii.
Przepisy na zdrowe daktyle
Daktyle mogą być spożywane w dowolny sposób. Możesz je bezpośrednio żuć, miksować lub dodawać jako naturalny słodzik. Możesz wypróbować te dwa pyszne i popularne przepisy na daktyle -
#1 Daktylowy koktajl mleczny
Składniki:
- 1 szklanka mleka krowiego lub mleka orzechowego2-3 namoczone daktyle, wyłuskane4-5 migdałów/ 3-4 połówki orzechów włoskichSzczypta sproszkowanego kardamonu
Metoda:
- Dodać wszystkie składniki do blendera wraz z kostkami lodu.Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji i podawać.
#2 Czekoladowe kąski daktylowe
Składniki:
- 10-16 średniej wielkości daktyli½ szklanki niesłodzonego masła migdałowego/ 10-15 suchych prażonych migdałów1 szklanka suchych prażonych płatków owsianych1 łyżka nasion chia2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku.
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki do blendera lub robota kuchennego i dobrze wymieszaj aż do uzyskania gęstego ciasta.Uformuj masę w małe kulki i podawaj.
Podsumowanie
Spożywanie daktyli i włączenie ich do swojej diety jest krokiem naprzód w kierunku zdrowego stylu życia. Daktyle są bardzo pożywnymi owocami i zawierają największą ilość antyoksydantów w porównaniu z innymi owocami. Ich wysoka zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy sprawia, że zwalczają różne choroby. Błonnik zawarty w daktylach jest przydatny w przypadku zaparć i reguluje poziom cukru we krwi. Umiarkowane spożycie daktyli może dostarczyć organizmowi kilku niezbędnych składników odżywczych, takich jak potas, żelazo, mangan i magnez. Możesz je spożywać w dwóch postaciach: świeżej lub suszonej. Zamień sztuczny biały cukier na naturalny słodzik i uwolnij się od różnych dolegliwości, takich jak cukrzyca. Zrób krok w kierunku lepszego zdrowia już dziś!