Post

Cateringi weselne i świadomi zdrowia goście: Co powinieneś wiedzieć

Nastąpiła duża zmiana w sposobie odżywiania się wielu ludzi. Organiczne, lokalnie uprawiane dobra są w dużym popycie. Jest więcej wegetarian i wegan. Inne wymagania dietetyczne, takie jak bezglutenowe i bezmleczne, nabierają tempa. Producenci żywności i restauracje reagują na to, podobnie jak firmy cateringowe. Cater oznacza przecież dostarczanie tego, co jest potrzebne lub wymagane!

W dzisiejszych czasach firmy cateringowe (zwłaszcza weselne) oferują coraz więcej opcji dla gości dbających o zdrowie. Od barów wegetariańskich do pysznych wegańskich przystawek do organicznych alkoholi, wybory są zróżnicowane, a nawet zabawne. Upewnij się, że wiesz, jakie są różne wymagania dietetyczne, zanim ułożysz menu. To gwarantuje, że wszyscy Twoi goście zostaną uwzględnieni i jest to świetny sposób, aby każdy czuł się mile widziany na Twoim weselu. Renomowany caterer powinien być w stanie pomóc Ci stworzyć pyszne opcje, które spełniają różne potrzeby. Oto kilka sposobów, w jaki firmy cateringowe obsługujące wesela dostosowują się do potrzeb zdrowotnych swoich klientów.

Opcje wegetariańskie

Wegetariańskie składniki są zwykle łatwiej dostępne, ale często wyzwaniem jest stworzenie bezmięsnych dań, które są interesujące i smaczne - coś poza zwykłym makaronem. Wytrawny catering będzie jednak w stanie stworzyć coś ekscytującego i pięknie to zaprezentować.

Niektóre firmy cateringowe zazwyczaj sprawiają, że jedna trzecia ich żywności jest wegetariańska lub wegańska; to nie tylko zapewnia, że ci goście będą pod opieką, ale także utrzymuje menu w równowadze. Możliwe jest czerpanie inspiracji z kuchni, gdzie opcje wegetariańskie są ekscytujące i obfite, takie jak kuchnia chińska, indyjska i południowo-wschodniej Azji. Przepisy są następnie dostosowywane do bardziej zachodniego podniebienia. Warto rozważyć takie składniki jak przyprawiony bakłażan, słodki ziemniak, szpinak, quinoa fritters, ser fetta i granat.

Inne pomysły na pyszne wegetariańskie przystawki i dania główne to sałatka z pomidorów i mozzarelli z bazylią i oliwkami, smażony w głębokim oleju kozi ser z marynowanymi warzywami, risotto z dzikich grzybów, wegetariańska paella oraz suflety z niebieskiego sera z gotowaną na parze boćwiną i szparagami. Wykwalifikowany i renomowany catering powinien być w stanie pomóc Ci znaleźć opcje, które brzmią dobrze, wyglądają świetnie i smakują niesamowicie.

Opcje wegańskie

Opcje wegańskie muszą być bezmięsne, a także wolne od wszelkich produktów pochodzących od zwierząt, takich jak jaja, nabiał i tłuszcze. Jeśli przygotowujesz catering dla wegańskich gości, ważne jest, aby upewnić się, że wszystkie składniki są rzeczywiście wegańskie. Na przykład, niektóre galaretki i sosy są wykonane z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, a pieczenie warzyw w czymś takim jak gęsi tłuszcz będzie zabronione.

Na szczęście możliwe jest stworzenie wegańskich opcji, które zadowolą nie tylko wegan, ale także mięsożerców i wegetarian. Rozważmy takie dania jak faszerowane ziemniakami karczochy, wegańskie pomidory nadziewane serem śmietankowym z przyprawami i zieloną cebulką oraz marokańskie tofu z sosem cytrynowo-oliwkowym na spaghetti. Możliwości jest wiele - pytanie tylko, czy Twoja firma cateringowa potrafi je zrealizować.

Zielone opcje

Niektórzy z Twoich gości mogą być mięsożercami, ale wolą jeść organiczną i zrównoważoną żywność. Profesjonalne firmy cateringowe coraz częściej uwzględniają "zielonych" zjadaczy. Niektóre wesela planują menu z co najmniej jednym zielonym daniem. Rozważcie rozpoczęcie od sałatki z organicznych składników lub zaoferowanie kurczaka z wolnego wybiegu i organicznej fasolki szparagowej jako dania głównego. Napoje również mogą być zielone (choć miejmy nadzieję, że nie w kolorze). Niektórzy producenci wina i napojów alkoholowych mają w swojej ofercie napoje ekologiczne; możesz zaproponować organiczną wódkę lub tequilę, a nawet lokalne lub biodynamiczne wino.

Przyjęcie gości dbających o zdrowie

Ponieważ coraz więcej osób dąży do zdrowszego odżywiania, firmy cateringowe odpowiadają coraz bardziej zróżnicowanymi i smacznymi opcjami. Zapewnienie dań dostosowanych do różnych potrzeb żywieniowych gwarantuje, że wszyscy goście będą zadowoleni i dobrze odżywieni. Przed zaplanowaniem menu należy dowiedzieć się, jakie są ograniczenia dietetyczne gości. Doświadczona firma cateringowa może pomóc w ułożeniu fantastycznego, zdrowego menu na Wasze wesele.

Czy ten post był pomocny? Twoje komentarze są mile widziane!