Post

5 wskazówek dotyczących lepszego planowania posiłków

Planowanie posiłków to mała inwestycja z OGROMNYMI zyskami. Kiedy planuję nasze kolacje, pewna ilość stresu po prostu odpada z mojego tygodnia. Zazwyczaj szkicuję tygodniowy plan obiadów, wraz z moją listą zakupów, na moim arkuszu planowania posiłków. Moja przyjaciółka Jessica publikuje swój arkusz w każdy poniedziałek na swoim blogu Nutritioulicious, aby dzielić się przepisami i pomysłami z czytelnikami. Ona jest tak zorganizowana i na szczycie rzeczy, że poprosiłam ją o podzielenie się swoimi sekretami. Ciesz się!


5 wskazówek, jak lepiej planować posiłki

Jessica Levinson, MS, RDN, CDN

Jako mama bliźniaczek 4 i pół letnich dziewczynek, wiem jak gorączkowe i chaotyczne są dni powszednie dla wielu rodzin. Pomiędzy zabieraniem dzieci do szkoły, dowożeniem ich na zajęcia, pracą i przygotowywaniem posiłków, dni mijają zbyt szybko. Moim jedynym ratunkiem jest to, że jestem planistką i jeśli chodzi o żywienie mojej rodziny, mój tygodniowy plan menu jest najważniejszą rzeczą, jaką robię, aby zapewnić, że jemy domowe posiłki przez większość nocy w tygodniu. Oto moje pięć najlepszych wskazówek, jak to zrobić:

  1. Zacznij od małych rzeczy. Jeśli nie jesteś planistą lub nigdy wcześniej nie planowałeś posiłków, nie próbuj od razu planować całego tygodnia. Zacznij od planowania dwóch posiłków i pracuj do czterech lub pięciu. Gdy już nabierzesz wprawy w planowaniu posiłków i będziesz mieć pod ręką wszystko, co potrzebne do ich realizacji, możesz przejść do tego, co wydaje ci się odpowiednie dla twojej rodziny. Pamiętaj: Nie ma dobra i zła, jeśli chodzi o planowanie posiłków. Robisz to, co jest najlepsze dla twoich osobistych potrzeb rodzinnych.
  1. Zaplanuj co najmniej jeden wolny wieczór. Od poniedziałku do piątku są główne dni tygodnia, że gotuję od podstaw, z posiłków weekendowych składających się z resztek, jeden dorosły noc na zewnątrz dla mojego męża i mnie, i obiad na zewnątrz jako rodzina. W dodatku do weekendów wolnych od gotowania, ja także planuję jedną noc w tygodniu, że jestem poza obowiązkami, zwykle czwartek. Ostatnio podzieliłam się z moimi czytelnikami, że był tydzień, kiedy nie zaplanowałam sobie wolnego wieczoru i bardzo tego żałowałam. Byłam tak wyczerpana pod koniec tygodnia, że skrobnęłam menu na tę noc, rzuciłam razem przypadkowe resztki z lodówki dla dzieci i zamówiłam kolację dla mojego męża i dla mnie. I wiecie co? Nie czułam się winna, moje dzieci nie płakały ani nie marudziły o inny posiłek, a mój mąż był szczęśliwy, że może zjeść coś na wynos dla odmiany! Presja, jaką na siebie wywierałam, by zrobić kolejny nowy posiłek, nie była tego warta.
  1. Miej zapas jedzenia, które masz pod ręką. Wymyślam moje menu na kilka różnych sposobów, w tym przepisy, które przypięłam do pinezek lub przejrzałam z magazynów i książek kucharskich, dania, którymi zainspirowałam się w restauracji, a także prośby rodziny. Ale sposób numer jeden, w jaki decyduję, co ugotuję, opiera się na tym, co aktualnie znajduje się w mojej lodówce, zamrażarce i spiżarni. Jest to najlepszy sposób na uniknięcie marnowania żywności (co w dzisiejszych czasach jest bardzo poważnym problemem) i upewnienie się, że wykorzystujemy składniki, które mamy pod ręką, zanim kupimy coś nowego.
  1. Gotuj w dużych ilościach. Jedną z korzyści płynących z myślenia z wyprzedzeniem i planowania posiłków jest to, że możesz zrobić dodatkowe porcje z danego przepisu, dzięki czemu będziesz mieć wystarczająco dużo na resztki na kolejną noc lub zamrozisz je na pracowity tydzień. Ilekroć robię sos dla makaronowego naczynia, chili, lub partii klopsików lub muffinów, podwajam przepis i zamrażam połowę. Trochę dodatkowego czasu, który zajmuje w tym dniu gotowania jest więcej niż nadrobiony, kiedy mam rozmrożony posiłek na stole w mgnieniu oka.
  1. Planuje jeden posiłek na noc i to jest to. Ten ostatnia rada no tylko pomaga ciebie z posiłkiem planującym, ale także w pomagać twój dzieci uczą jeść dobrze zaokrągloną dietę i stawiać kres wybredny jedzenie. Nie bądź kucharzem na zamówienie. Znam wielu rodziców, którzy stoją przy kuchence przez cały wieczór, gdy robią grillowany ser dla jednego dziecka i paluszki z kurczaka dla drugiego, podczas gdy posiłek, który został zaplanowany i zrobiony idzie na marne. Tak długo jak na stole jest jedna rzecz, którą wiesz, że twoje dzieci lubią, nie musisz robić oddzielnych posiłków dla każdego. Obiecuję, że twoje dzieci nie będą głodować!

Aby uzyskać więcej wskazówek dotyczących planowania posiłków sprawdź moją tablicę Planowanie posiłków na Pintereście, a jeśli chciałabyś trochę inspiracji dla tygodniowych planów menu, zatrzymaj się w Nutritioulicious w każdy poniedziałek na moją serię Menu Plan Monday!

5 wskazówek dla lepszego planowania posiłków:

Click To Tweet

Jessica Fishman Levinson, MS, RDN, CDN jest zarejestrowanym dietetykiem i założycielką Nutritioulicious, nowojorskiej firmy zajmującej się komunikacją i doradztwem w zakresie odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem odżywiania kulinarnego. Pisze popularnego bloga Nutritioulicious, gdzie dzieli się tygodniowymi planami posiłków, przepisami przyjaznymi rodzinie oraz poradami żywieniowymi. Śledź Jessicę na Twitterze, Facebooku, Pintereście i Instagramie

.