Post

Wesela i przyjęcia z cateringiem: Ile naprawdę kosztują?

Powie Ci to każdy, kto organizował duże przyjęcie lub wesele: Dobry catering jest ważny. Jakość serwowanego jedzenia i napojów oraz sposób ich podawania to jeden z najważniejszych aspektów dużego wydarzenia, niezależnie od tego, czy jest ono formalne, czy nie.

W większości przypadków, catering będzie również stanowił spory procent Twoich ogólnych kosztów. Na przykład, jedzenie i alkohol są często największym wydatkiem na wesela. Według The Bridal Association of America, średni koszt cateringu weselnego (w tym żywności i usług gastronomicznych, napojów i usług napojów, a także tortu i cięcia tortu) wynosi prawie 13 000 USD. Jest to oparte na średniej 150 dolarów gości, wychodząc do około 85 dolarów na gościa-ale ta liczba zależy od wielu czynników.

Więc ile to będzie kosztować do cateringu swoją imprezę? Oto pomocny przewodnik, jak również wskazówki, aby zmniejszyć koszty cateringu.

Liczba gości

Oczywiście, im mniej masz gości, tym mniej będziesz musiał wydać na catering. Jeśli średnio kosztuje 85 dolarów za osobę za jedzenie i napoje, to przy 100 gościach będzie Cię to kosztowało 8 500 dolarów. Zmniejszenie listy gości nawet o 10 osób może zaoszczędzić Ci prawie 1000 dolarów. Ważne jest jednak, aby omówić możliwe numery z catererem. Niektóre firmy będą oferować zniżkę na osobę dla większych grup.

Lokalizacja

Koszty cateringu, jak każdy inny wydatek lub usługa, różnią się w całym kraju. Koszty są zazwyczaj o około 30% wyższe w dużych miastach oraz na północno-wschodnim i zachodnim wybrzeżu, więc jeśli jesteś na którymś z tych wybrzeży, spodziewaj się, że zapłacisz więcej.

Podawane z talerzami, bufetem czy w stylu rodzinnym

Istnieją generalnie trzy rodzaje stylów cateringowych: z talerzem, bufetem i w stylu rodzinnym. Usługa plated jest zwykle najdroższa, ponieważ musisz zapłacić za obsługę kelnerską. Posiłki platerowane mogą mieć również wiele kursów; im więcej kursów, tym więcej będziesz musiał zapłacić. Rozważ zaoferowanie trzech niesamowitych kursów w przeciwieństwie do pięciu przyzwoitych kursów. Twoi goście będą zadowoleni, a ty zaoszczędzisz setki, a nawet tysiące dolarów.

Posiłki w stylu rodzinnym obejmują kelnerów przynoszących jedzenie na półmiskach do podawania gościom. Dla tego typu posiłków, trzeba będzie więcej miejsca na stołach dla wszystkich potraw, co oznacza, że możesz potrzebować więcej stołów, pościeli i tak dalej. Posiłki w stylu bufetu są zazwyczaj najmniej kosztowne, ale to zależy od tego, jakie opcje wybierzesz i ile porcji planujesz udostępnić swoim gościom.

Tort

W 2014 roku średni koszt tortu weselnego wynosił 466 dolarów. Ta liczba może łatwo przekroczyć 1200 dolarów w obszarach takich jak Nowy Jork i Napa Valley, Kalifornia.

Ciasta są wyceniane za plasterek, więc im więcej ust są przeznaczone do karmienia, tym więcej zapłacisz. Zamiast mieć jeden ekstrawagancki tort, aby nakarmić wszystkich gości, wiele par decyduje się teraz na jeden mały, piękny tort do wyświetlania (i jedzenia) i kilka arkuszy ciasta o tym samym smaku ukrytych w kuchni i pociętych dla gości. To może zaoszczędzić 50% na kosztach tortu.

Kosztem jest również to, że tort jest cięty i podawany gościom. Wiele miejsc przyjęć pobiera opłatę za cięcie, która waha się od 1 do 8 dolarów. Zamiast mieć plastry serwowane gościom, można mieć stację, gdzie goście wybierają wstępnie pokrojony kawałek; ludzie zgłaszali oszczędności do 10% na kosztach serwowania tortu.

Wielowarstwowe ciasta z ręcznie robionymi kwiatami cukrowymi i specjalnymi kształtami są również droższe. Alternatywne opcje obejmują wyświetlanie warstw na różnych półmiskach i piedestałach, a nie układanie ich na sobie. Torty w kształcie kwadratu mogą pomieścić więcej osób.

Alkohol

Alkohol to miejsce, w którym możesz albo dużo wydać, albo dużo zaoszczędzić. Koszt zależy od kilku czynników. Czy będziecie mieli pełny, otwarty bar? Czy będziesz oferować tylko piwo i wino? A może zaoferujesz kilka koktajli, plus piwo i wino? Otwarty bar może wypić 10-20% całego budżetu.

Zazwyczaj taniej jest zaoferować "soft" lub "limited" bar, w którym masz ograniczony wybór alkoholi oraz kilka piw i win. Możesz również serwować koktajle w określonych godzinach i mieć serwery oferujące wino i piwo podczas posiłku.

Koszty zależą od Ciebie

Są to niektóre z kluczowych zmiennych, które określą całkowity koszt cateringu Twojego wesela lub przyjęcia. Musisz wziąć pod uwagę liczbę gości, styl posiłków, tort i, oczywiście, alkohol. Jeśli jesteś na budżecie, rozważ następujące kwestie:

  • Zmniejsz swoją listę gości
  • Zorganizuj bufet zamiast posiłków na talerzu
  • Wybierz prostsze opcje i mniejszą liczbę dań.
  • Rozsądnie podejdź do kwestii tortów
  • Ogranicz opcje barowe.

Niezależnie od budżetu, upewnij się, że znajdziesz wykwalifikowaną firmę cateringową z silną reputacją. Powodzenia w organizacji wesela i przyjęcia!