10 zdrowych produktów spożywczych, które oddalą głód
Podsumowanie: Kiedy twój żołądek jest pusty, czujesz się głodny, a twój żołądek burczy. Nazywa się to uczuciem głodu. Porozmawiajmy o możliwych przyczynach głodu i kilku zdrowych pokarmach na głód.
Głód to wrodzony mechanizm Twojego organizmu, który wskazuje, że czas na jedzenie. A pragnienie jedzenia jest znane jako głód pangs. Podczas gdy większość ludzi może z łatwością czekać na godziny między posiłkami, niektórzy ludzie często mają ochotę na jedzenie.
Chociaż termin "głód" oznacza potrzebę jedzenia, nie musi to oznaczać rzeczywistej potrzeby jedzenia. Możesz doświadczać głodu, ponieważ Twój żołądek jest pusty, a Twoje ciało potrzebuje jedzenia. Może to być również rutyna, którą kieruje się organizm, np. jedzenie o określonej porze każdego dnia.
Każda osoba jest inna. Niektórzy ludzie nie czują częstej potrzeby jedzenia, podczas gdy inni odczuwają głód częściej. Co więcej, nie ma twardej i szybkiej zasady dotyczącej głodu, jak np. konkretny czas, po którym człowiek powinien go odczuwać. Różni się to w zależności od osoby. Co najważniejsze, każdy doświadcza tych ataków głodu. Jakie są więc możliwe przyczyny głodu? Dowiedzmy się!
Co powoduje uczucie głodu?
Uczucie głodu może być sposobem, w jaki Twoje ciało zachowuje się w odpowiedzi na zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Możesz również odczuwać napady głodu, ponieważ Twoje ciało jest zsynchronizowane z rutyną spożywania określonej ilości pokarmu w określonych odstępach czasu. Tutaj zebraliśmy kilka najczęstszych powodów, które powodują napady głodu. Czytaj dalej.
- Nie spożywasz wystarczającej ilości białka: Białko pomaga regulować hormony głodu i kontroluje apetyt. Jeśli więc nie spożywasz wystarczającej ilości białka, prawdopodobnie częściej będziesz odczuwać głód.
- Być może nie wysypiasz się wystarczająco: Niedobór snu może prowadzić do niespójności w poziomach hormonów głodu, które mogą sprawić, że poczujesz się głodny teraz i potem.
- Spożywanie większej ilości węglowodanów rafinowanych: Rafinowane węglowodany, takie jak biały chleb, biała mąka, makaron, napoje gazowane, brakuje włókien pokarmowych. Może to prowadzić do wahań poziomu cukru we krwi i sprawiać, że będziesz odczuwać głód dość często.
- Dieta niskotłuszczowa: Jeśli w Twojej diecie brakuje wystarczającej ilości tłuszczu, możesz odczuwać potrzebę częstego podjadania. Powód - tłuszcz pomaga spowolnić proces trawienia, jednocześnie zwiększając poziom hormonów wywołujących uczucie sytości.
- Nie pijesz wystarczającej ilości wody: Ponieważ woda ma właściwości zmniejszające apetyt, jeśli nie pijesz wystarczającej ilości wody, prawdopodobnie będziesz odczuwać głód przez cały czas.
- Stres: Stres może również sprawić, że w odpowiedzi na niego będziesz częściej odczuwać głód. Ponadto, stres zwiększa poziom kortyzolu (hormonu stresu) w Twoim organizmie.
- Rozproszenie uwagi podczas jedzenia: Rozproszone jedzenie jest jedną z głównych przyczyn podkręcania głodu niemal za każdym razem. Dlatego, kiedy jesz, skup się na jedzeniu, a nie na czymkolwiek innym, np. na telewizji czy telefonie komórkowym.
- Dużo ćwiczysz: Ludzie, którzy wykonują wiele treningów o wysokiej intensywności lub przez dłuższy czas zdarza się, że mają szybszy metabolizm i większy apetyt. Może to więc być przyczyną częstych napadów głodu.
Oto kilka głównych czynników powodujących napady głodu. Możesz jednak sprawić, że twoje głodówki będą zdrowe poprzez dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych. Tutaj mamy top 10 zdrowej żywności dla głodu pangs:
10 zdrowych pokarmów, aby utrzymać swoje głód pangs Away
#1 Jajka
Jajka są jednym z najlepszych źródeł białka. Dodatkowo, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Te właściwości sprawiają, że jajka są bardzo sycące i wypełniają brzuszek, a jednocześnie oddalają napady głodu. Według badań przeprowadzonych przez Saint Louis University w USA, spożywanie jajek na śniadanie zwiększa uczucie sytości i sprawia, że zjadasz mniej kalorii.
#2 Owies
Owies jest źródłem zarówno rozpuszczalnych, jak i nierozpuszczalnych włókien, a przy tym jest niskokaloryczny. Ponieważ owies zawiera beta-glukan (błonnik rozpuszczalny), może on zatrzymać wodę na długi czas, dzięki czemu Twój żołądek czuje się pełny. Nic dziwnego, że owies to jedna z najzdrowszych opcji śniadaniowych.
#3 Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe, w tym soczewica, fasola, soja i groch, zawierają wysoki poziom białka i błonnika pochodzenia roślinnego. Dodatkowo, ich gęstość energetyczna jest również niska. Oznacza to, że jesz sycące ilości roślin strączkowych, a mimo to Twoje spożycie kalorii będzie niskie. Według National Institute of Nutrition (NIN), spożywanie miski nasion roślin strączkowych na kolację i lunch jest wysoce zalecane.
#4 Paneer lub twarożek
Paneer ma wysoką zawartość białka i niską zawartość węglowodanów i tłuszczów. To czyni go jednym z wypełniających produktów spożywczych, które eliminują potrzebę chrupania niezdrowych przekąsek. Jeśli jesteś na spree utraty wagi, można łatwo włączyć paneer w swojej diecie.
#5 Gotowane ziemniaki
Tak, ziemniaki! Cóż, nie każda forma węglowodanów jest zła dla zdrowia. Ziemniaki zawierają szczególny rodzaj skrobi, znanej jako skrobia oporna, która sprawia, że Twój brzuszek jest pełny. Ponadto, niektóre inhibitory enzymów zawarte w ziemniakach mogą pomóc Ci kontrolować apetyt. Tak więc, jeśli chodzi o zdrową żywność na głód pangs, można rozważyć ziemniaki i proste gotowane wersja jest najlepsza.
#6 Ryby
W porównaniu do innych produktów spożywczych bogatych w białko, takich jak jaja, kurczak i ryby są na wyższej stronie indeksu sytości. Ryba jest jednym z najbogatszych źródeł niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 (zdrowe tłuszcze), które można uzyskać z żywności.
#7 Quinoa
Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych ziaren, które możesz jeść jako część swojego śniadania, lunchu lub kolacji. Ma wysoką zawartość białka. A ponieważ białko trawi się powoli, powoli też uwalnia energię. Pozwala więc uniknąć podjadania.
#8 Ciemna czekolada
Kiedy masz ochotę na słodycze i nie możesz się powstrzymać, sięgnij po ciemną czekoladę zamiast jej mlecznego odpowiednika. Różne badania pokazują, że ciemna czekolada chroni Twój mózg i serce. Dodatkowo, utrzymuje ciśnienie krwi w ryzach. Ponadto, jest bardziej sycąca niż mleczna czekolada i może pomóc Ci ograniczyć napady głodu.
#9 Orzechy
Są to jedne z tych produktów spożywczych, które mogą ograniczyć Twój apetyt na długi czas. Orzechy są bogate w błonnik i białka z dużą ilością zdrowego nienasyconego tłuszczu. Tak więc, te pochodzą z naturalnych właściwości kontrolujących apetyt. Kiedy białko, błonnik i nienasycone tłuszcze łączą się ze sobą, pomaga to regulować poziom cukru we krwi.
#10 Woda
Kiedy pijesz mniej wody, twoje ciało może oszukać cię w założeniu, że jesteś głodny. Tak, dobrze przeczytałaś. Powód - objawy zarówno odwodnienia, jak i głodu są mniej więcej podobne, na przykład - zły nastrój, rozdrażnienie, senność itp. Dlatego następnym razem, gdy dopadnie cię głód, napij się wody i odczekaj kilka minut, zamiast podjadać coś, czego nie powinieneś. Prawdopodobnie głód ustąpi po wypiciu wody.
Najważniejsze informacje
Oto najważniejsze zdrowe produkty spożywcze na napady głodu. Indeks sytości danego produktu spożywczego zależy od trzech głównych czynników. Obejmuje on gęstość energetyczną, białko i błonnik. Podane powyżej produkty spożywcze są nie tylko sycące, ale także niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Upewnij się, że włączysz te pełnowartościowe i zdrowe produkty do swojej diety, aby pozbyć się napadów głodu.
Komentarze (0)