Szokująco zdrowy - Sernik bardziej czekoladowy Moka Hazelnut
To ciasto, chłopaki. OH! TEGO! CAKE! Myślę, że to moja największa realizacja. Żałuję tylko, że zdjęcia nie oddają mu lepiej sprawiedliwości. Byłam tak bliska śmierci co najmniej 5 razy dziennie przez ostatni tydzień, ponieważ każdego ranka po treningu delektowałam się kawałkiem tego małego kawałka nieba. Mówię wam, jeśli to dziecko nie jest dla was wystarczającym powodem, aby wstać z łóżka i ćwiczyć jak szalona, to nic nigdy nie będzie. Wiesz co jest NAPRAWDĘ dziwne? Kiedy byłam młoda, był taki niesamowicie pyszny sernik Moka Sour Cream, który kiedyś robiłam, ale niestety zgubiłam małą książeczkę, w której był wydrukowany przepis. Był to przepis opublikowany przez firmę Kraft w jednej z ich małych książeczek Special Occasions, które czasami rozdają za darmo w sklepach spożywczych o tej porze roku. Dla dobrze ponad 15 lat teraz, szukałem dla tego. Próbowałam w sieci z milion razy i przeszukiwałam wszystkie moje książki i pudełka przy niezliczonych okazjach, bezskutecznie. To ciasto naprawdę było moim ulubionym sernikiem EVER. Wciąż pamiętam dokładnie, jak wyglądał i jak smakował. Jak to się stało, że straciłam przepis, nigdy nie pojmę. Doszłam jednak do smutnego wniosku, że przepadł on na zawsze i że już nigdy nie będę mogła spróbować tego pysznego ciasta. I wiecie co? To ciasto smakuje prawie dokładnie tak samo, tylko nie ma w nim dodatku cukru, śmietany i innych niepożądanych składników, o które chodziło w oryginale. Poważnie. To ciasto jest tak kremowe, że nigdy nie uwierzycie, że zostało ugotowane.
Jest tak słodkie, że nigdy nie uwierzycie, że nie zawiera żadnego dodatku cukru. Jest tak bogate, że nigdy nie uwierzysz, że ma tak niską zawartość tłuszczu. W rzeczywistości, większość tłuszczu pochodzi z orzechów laskowych i jest dla Ciebie dobra. Co do czekoladowego lukru, jest on tak obłędnie gładki i czekoladowy, że można by przysiąc, że to po prostu Nutella, wyjęta prosto ze słoika. Jedyną małą wskazówką, że to ciasto jest faktycznie zdrowe, jest skórka. Nie mówię, że nie jest ona tak samo dobra jak reszta ciasta... Tylko ma w sobie to małe "je-ne-sais-quoi", które mówi "Hej, jestem zdrowy". Nie mogę jednak powiedzieć, że to coś złego. Tak się składa, że naprawdę ją lubię. Poza tym, zawsze jem moją skórkę osobno, a ta jest do tego idealna... naprawdę dobrze się trzyma, więc można ją chwycić palcami i zjeść jak ciasteczko. Win?
Dla Chocolate Hazelnut Crust1½ szklanki mąki pszennej½ szklanki staromodnych płatków owsianych75 g prażonych orzechów laskowych, grubo pokruszonych½ szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego¼ szklanki kakao w proszku¼ szklanki pasty daktylowej½ łyżeczki mielonego cynamonu¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej¼ łyżeczki soli himalajskiej lub drobnej soli morskiejDla Moka Cream Cheese Filling500 g sera śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu500 g 1% twarogu500 g beztłuszczowego zwykłego jogurtu greckiego3 duże jajka¾ szklanki pasty daktylowej½ szklanki kakao w proszku¼ szklanki karobu w proszku¼ szklanki białek2 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozcieńczona w 2 łyżkach wrzącej wodySok z jednej limonki1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego1 czubata łyżka stołowa mąki arrowrootDla High Protein Chocolate Hazelnut Frosting¼ filiżanki pasty daktylowej¼ filiżanki naturalnego masła orzechowego½ filiżanki beztłuszczowego jogurtu greckiego¼ filiżanki kakao w proszku1 łyżka oleju kokosowego, roztopionego3 miarki waniliowego aromatyzowanego białka serwatkowego w proszkuGarnishPrażone orzechy laskowe, całe i pokruszoneInstrukcjeDla crustPodgrzej piekarnik do 325F. Spryskać 9-calową patelnię sprayem do pieczenia i wyłożyć boki paskami papieru pergaminowego. Połączyć wszystkie składniki na skórkę w misce robota kuchennego i przetwarzać na pulsie, aż do połączenia.
Jeśli czujesz, że potrzeba trochę więcej wilgoci, dodaj trochę więcej sosu jabłkowego, jedną łyżkę stołową na raz, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Przenieś do zarezerwowanej formy do pieczenia i mocno dociśnij do dna, aby utworzyć skórkę. Odstaw na bok.Wypełnienie serkiem Moka W misce robota kuchennego (możesz chcieć go szybko opłukać) dodaj twarożek i pastę daktylową i przetwarzaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj serek śmietankowy i jogurt i ponownie, przetwarzaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Dodaj kakao w proszku i proszek karobowy, obracaj, aż dobrze się połączy.Dodaj jajka, jedno na raz, następnie białka, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wlej ciasto na zarezerwowaną skórkę, delikatnie postukaj w boki, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza, a następnie delikatnie umieść ciasto na środkowej półce piekarnika i piecz przez 55 minut. Po 55 minutach wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól ciastu ostygnąć przez kilka godzin.Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie przełożyć do lodówki w celu całkowitego schłodzenia, co najmniej 6 godzin, ale najlepiej przez noc.Czekoladowy lukier orzechowy o wysokiej zawartości białkaWszystkie składniki umieścić w misce robota kuchennego i przetwarzać do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.Wylać na schłodzone ciasto (najpierw wyjąć z tortownicy!) i równomiernie rozprowadzić szpatułką.Udekorować całymi i pokruszonymi orzechami laskowymi.Kroić ciepłym nożem dla łatwiejszego krojenia. Autor: Sonia! The Healthy Foodie Jeśli wypróbowałeś ten przepis, proszę poświęć minutę, aby ocenić przepis i daj mi znać w komentarzach poniżej, jak Ci poszło. I
Komentarze (0)