Post

Soki tłoczone na zimno: Zdrowie czy szum informacyjny?

Gwiazdy takie jak Gwyneth Paltrow i Demi Moore opowiadają się za jej ulepszonym profilem odżywczym i korzyściami zdrowotnymi. Bliżej domu, Alia Bhatt i Jacqueline Fernandes są wielkimi fanami. Nic dziwnego, że soki tłoczone na zimno cieszą się coraz większą popularnością. Mogą być droższe, ale wydaje się, że wysokociśnieniowe soki pasteryzowane znajdują wielu zwolenników wśród osób dbających o zdrowie i kondycję fizyczną. Ale czy soki tłoczone na zimno są dla Ciebie lepsze niż ich tradycyjne odpowiedniki?

Co to jest sok tłoczony na zimno?

Tradycyjne sokowirówki działają na zasadzie odśrodkowej, polegając na szybko obracających się ostrzach, które rozrywają owoce i warzywa w celu uzyskania soku. Proces ten wystawia produkty na działanie tlenu i ciepła i może powodować degradację witamin i fitochemikaliów, czyli tych dobrych rzeczy, które znajdują się w szklance soku. Sokowirówka tłocząca sok na zimno miażdży i wyciska - w pewnym sensie "żuje" - produkty, unikając dodatkowego tlenu i ciepła, które zabijają składniki odżywcze. Następnie sok jest poddawany obróbce wysokociśnieniowej - każda butelka świeżo wyciśniętego soku jest poddawana bardzo wysokiemu ciśnieniu. Ten "tłoczony na zimno" sok jest następnie zamykany i musi być przechowywany w lodówce.

Najnowsza moda na zdrowie stała się przemysłem wartym wiele miliardów dolarów. W Stanach Zjednoczonych, firmy takie jak Whole Foods i Starbucks podążają za tym trendem, podczas gdy w Indiach, wielu nowych graczy wskoczyło na bandwagon. Należą do nich Pressed Juicery, Antidote, Relish Nutrition, Juice Up i Raw Pressery.

Ponieważ wszyscy zachwalają korzyści płynące z tego "droższego, ale zdrowszego wariantu soku", wymieniamy 7 faktów, które musisz znać na temat soków tłoczonych na zimno:

1. Tradycyjne pasteryzowane soki zawierają dużo dodatków, takich jak cukier i konserwanty, co sprawia, że są niezdrowe. Z drugiej strony, soki tłoczone na zimno są pozbawione tych dodatków.

2. Sok tłoczony na zimno ma dłuższy okres przydatności do spożycia niż sok niepasteryzowany, który jest bardziej podatny na zanieczyszczenia bakteriami i drożdżami.

3. Zwolennicy soków tłoczonych na zimno mogą twierdzić, że minimalna ekspozycja na ciepło i powietrze zapewnia, że soki tłoczone na zimno zawierają więcej witamin, minerałów i enzymów, ale to twierdzenie nie jest poparte licznymi badaniami.

4. W niektórych przypadkach, takich jak czerwone pomidory, technologia bez podgrzewania może nie być korzystna, ponieważ ciepło przekształca izomery trans likopenu w cis-likopeny, które są lepiej wchłaniane przez jelita.

5. Sok tłoczony na zimno jest reklamowany jako zawierający więcej błonnika niż zwykła odmiana, ale badania przeprowadzone na Ohio State University pokazują, że błonnik może sekwestrować niektóre związki i zapobiegać wchłanianiu niektórych składników odżywczych.

6. Badania wykazały, że poziom składników odżywczych i fitochemicznych w soku zależy w dużej mierze od jakości produktu. Cykl wzrostu, czas zbiorów i świeżość są o wiele bardziej istotne niż sam proces wyciskania soku.

7. Poziom składników odżywczych w soku zmienia się w zależności od wybranej metody wyciskania soku. Ponieważ jednak istnieje bardzo mało badań nad tłoczeniem na zimno, nie można stwierdzić, czy zapewni ono najlepszą absorpcję składników odżywczych w porównaniu z innymi metodami wyciskania soków. Nie jest też jasne, czy wchłanianie tych składników odżywczych sprawi, że będziesz zdrowszy, ponieważ nie ma na ten temat żadnych badań. Dlatego nie można powiedzieć, że soki tłoczone na zimno są rzeczywiście lepsze dla Ciebie.

Co mówią eksperci

    Szklanka soku - czy to tłoczonego na zimno, czy zwykłego - nie daje takiego uczucia sytości, jak owoce pełne błonnika. Kończysz dodając sok do normalnego spożycia żywności i zwiększasz liczbę kalorii.Owoc może być niskokaloryczny w porównaniu z wieloma innymi pokarmami, ale jest bogaty w cukier. Szklanka soku zawiera zazwyczaj cztery lub pięć kawałków owoców i ma zawartość cukru wszystkich owoców.Badania Uniwersytetu Cambridge zalecają, aby zmienić poradę, że szklanka liczy się do zalecanych minimalnych pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.Jeśli zdecydujesz się na soki tłoczone na zimno, nie mogą i nie powinny one zastąpić całych owoców i warzyw w diecie. Soki wszelkiego rodzaju nie są szybkim rozwiązaniem dla niezdrowych wzorców żywieniowych.

Nie ma wystarczających dowodów naukowych na to, że zakup sokowirówki może korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Zamiast tego wybierz kawałek świeżego owocu lub warzywa. Są one minimalnie przetworzone, w swojej naturalnej postaci i zawierają dużo błonnika.

Potrzebujesz pomocy w odróżnieniu faktów o odchudzaniu od modnych trendów? Nasi eksperci mogą pomóc

Bądź fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tagi: kaloriezimno wyciskany sokfruity i soki warzywnezdrowa dietaskładniki odżywczeniezdrowe odżywianie