Post

Owoce sezonowe w Indiach i ich zalety

Wprowadzenie do owoców sezonowych i korzyści z nich płynących

Jak powiedział Henry David Thoreau - "Żyj w każdej porze roku, gdy ona przemija: oddychaj powietrzem, pij napój, smakuj sezonowe owoce".

W lecie jemy mango, króla owoców, dla jego bogatego smaku. Jego doznania tworzą magię w naszych kubkach smakowych. Dlaczego tak się dzieje, że jesienią jabłka są słodsze, a zimą pomarańcza jest bardziej soczysta? To dlatego, że każdy owoc sezonowy smakuje lepiej w danym sezonie, ponieważ naturalnie dojrzewa, aby osiągnąć swój zdrowy smak i bogactwo wartości odżywczych. Tutaj omówimy kilka owoców sezonowych i ich korzyści.

Spis treści:

    Jakie są korzyści z jedzenia owoców sezonowych? Owoce letnieOwoce późnoletnie i przedmonsunowe Owoce monsunowe Owoce zimowe Owoce całoroczne w IndiachCzęsto zadawane pytania (FAQ)

Jakie są korzyści z jedzenia owoców sezonowych?

Z każdą porą roku następują zmiany klimatyczne, które wpływają na wszystko dookoła. W końcu, aby dostosować się do tych zmieniających się pór roku bez chorowania, wszyscy potrzebujemy innego sezonowego zestawu żywności, aby uzyskać najlepsze wartości odżywcze. Aby wesprzeć nas w naszym dążeniu do zachowania zdrowia wraz ze zmianą pory roku, owoce sezonowe przychodzą nam z pomocą, ponieważ są one pełne witamin, minerałów i składników odżywczych. Pomagają one naszemu organizmowi zaspokoić jego potrzeby żywieniowe.

Owoce lata

Przeczytaj jakie korzyści płyną z tych sezonowych owoców lata, które są pyszne i wspaniałe dla utrzymania zdrowia latem.

Lato to jedna z najbardziej wrażliwych pór roku. Latem organizm bardzo szybko się odwadnia, a poziom energii drastycznie spada. Ze względu na gorący klimat, poziom energii musi być utrzymywany przy odpowiednim poziomie wody. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość wody i równowagę odżywczą, polecamy następujące owoce sezonowe, które najlepiej spożywać latem, aby pozostać aktywnym i świeżym.

1. Arbuz

Lato oznacza arbuza. Zgadzasz się z tym? Arbuzy to letnie owoce sezonowe, które pomagają jako jedno rozwiązanie wszystkich problemów zdrowotnych związanych z latem. Z tym sezonowym owocem, zapobiegaj problemom zdrowotnym, takim jak wypryski skórne, kamienie nerkowe, bóle mięśni, astma, zatrzymywanie wody w organizmie, zaparcia i choroby serca.

2. Muskmelon

Czy cierpisz na zaburzenia snu? Spróbuj spożywać muskmelon. Ten sezonowy owoc kontroluje również ciśnienie krwi. Zapobiega również problemom z oczami.

3. Liczi

Jedz ten pyszny owoc, aby promować krążenie krwi w organizmie. Ten niesamowity owoc jest świetny dla skóry i pomaga utrzymać zdrowie oczu, serca i kości przy codziennym spożyciu. Ponadto, pomaga również schudnąć szybciej, zarządza kwasowość, promuje anti-aging i pomaga w niestrawności ze względu na jego włóknistych składników odżywczych. Ten sezonowy owoc jest również dobry dla pacjentów z astmą.

4. Mango

Kochasz mango? Kto by nie kochał! W Indiach jest ono koronowane na króla owoców. Ale oprócz słodkiego i pysznego smaku, zapobiega również chorobom związanym z sercem. Nie tylko to, ale dzięki jego sezonowemu spożyciu można uniknąć powstawania nowotworów i związanych z nimi czynników ryzyka.

5. Limonki

Super sezonowy owoc, który posiada mnóstwo właściwości leczniczych. Picie szklanki soku z limonki każdego dnia może pomóc Ci utrzymać dobrą formę. Jest to wspaniały owoc, który może pomóc Ci upiększyć wewnętrznie i zewnętrznie, a także zwiększa poziom energii.

6. Jackfruit

Nie tylko pomaga w zapobieganiu zagrożenia rakiem jelita grubego, ale to bogate w przeciwutleniacze owoce sezonowe pomaga uczynić skórę blask, a także poprawia cerę.

7. Szampańskie winogrona

Jeśli masz do czynienia z migrenowym bólem głowy, a następnie jeść ten owoc. Jest on również przydatny w leczeniu zaburzeń nerek, a także pomaga kontrolować ciśnienie krwi.

Owoce późnego lata i przed monsunem

To czas, kiedy lato ma się ku końcowi, ale nieprzyjemny upał, rosnąca wilgotność powietrza sprzyja chorobom i dyskomfortowi. Nasza odporność potrzebuje dodatkowej dawki antyoksydantów, aby pozostać zdrowym w tym czasie. Poniższe owoce są naładowane magicznymi składnikami ochronnymi. Włączając je do swojej codziennej rutyny żywieniowej, możesz czerpać z nich korzyści.

1. Czereśnie Barbados

Ten owoc pomaga w poprawie metabolizmu. Ponadto, te małe czereśnie mogą pomóc spowolnić rozprzestrzenianie się raka płuc.

2. Black Jamun

Black Jamun ma mnóstwo wartości odżywczych i jest owocem niskokalorycznym. Składa się z folianów, witamin, potasu i żelaza. To sezonowy owoc, który może pomóc w walce z problemami żołądkowymi, leczeniu cukrzycy, poprawie odporności i regulacji ciśnienia krwi.

3. Jeżyny

Jeżyna jest doskonałym rozwiązaniem dla osób z tłustą skórą. Pomaga zwiększyć ilość czerwonych krwinek, zapobiega nowotworom i wspomaga wzrost zdrowych kości. Jeżyna jest sezonowym owocem, który może pomóc kontrolować cukrzycę.

4. Brzoskwinie

Brzoskwinie są najlepszym owocem dla kobiet w ciąży, ponieważ pomagają promować wzrost dziecka w czasie ciąży. Ten sezonowy owoc pomaga utrzymać zdrowe oczy i skórę w okresie letnim. Jedz ten owoc codziennie i pozbyć się skurczów mięśni.

5. Śliwki

Śliwki, lokalnie znane jako Aloo Bukhara, są bogatym źródłem kwasu foliowego. Z konsumpcji śliwek, można zmniejszyć blizny znaki. Ponadto, pomaga utrzymać zdrową i młodą skórę.

6. Czereśnie

Wiśnie to owoce sezonowe, które pomogą Ci pozbyć się tłuszczu z brzucha. Poprawia zaburzenia snu, a także kontroluje ciśnienie krwi.

Owoce monsunowe

Monsun przynosi wiele infekcji, alergii i zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Jesteś również podatny na wysypki skórne, problemy trawienne, malarię, itp. Aby uniknąć złapania tych problemów zdrowotnych, przygotuj się z sezonowymi owocami. Owoce sezonowe podnoszą odporność i sprawiają, że jesteś sprawny i aktywny przez cały dzień.

1. Gruszka

Zwiększ swoją odporność spożywając 1 gruszkę dziennie w sezonie monsunowym. Jej jedna porcja zawiera aż 12% witaminy C na 100 g porcji, co wystarczy, aby zaspokoić Twoje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jeśli jesteś na diecie, wypróbuj ten sezonowy owoc, ponieważ jest on niezwykle bogaty w błonnik.

2. Biały Dżamun

Biały dżemun to odmiana czarnego dżemu. Ma właściwości odświeżające i chłodzące. Dżamun ma białą do różowawej skórkę o woskowej konsystencji. Ten pozbawiony pestek owoc jest soczysty i smakuje delikatnie słodko. Białe dżemy są dobre dla cukrzyków, ponieważ pomagają poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi.

3. Borówki

Jej wartości odżywcze pomagają w poprawie funkcjonowania mózgu i sprzyjają wyostrzeniu pamięci u dzieci.

4. Granat

Granat to owoc monsunowy, który ma właściwości wzmacniające odporność. Pomaga w zapobieganiu wielu infekcji, takich jak przeziębienie i grypa. Granat jest bogaty w przeciwutleniacze, a także zawiera właściwości przeciwzapalne, które są korzystne dla pacjentów z zapaleniem stawów. Kontroluje również ciśnienie krwi.

Owoce na zimę

Zima to świąteczny sezon w Indiach. Przynosi ona wiele świeżych owoców, które są pełne wartości odżywczych. Sprawdź kilka sezonowych owoców na przyjemną zimę.

1. Pomarańcze

Pomarańcze są popularne ze względu na swoją naturalną słodycz. Są rodzajem niskokalorycznych, bardzo pożywnych owoców cytrusowych. Pomarańcze przyczyniają się do silnej, czystej skóry i mogą pomóc obniżyć ryzyko wielu chorób zdrowotnych.

2. Słodka limonka

Słodka limonka zawiera mniej kwasu niż inne limonki i jest uwielbiana za swój łagodny i słodki smak. Chociaż trudne do jedzenia z powodu nadmiaru nasion, słodki sok z limonki z drugiej strony jest dość popularny ze względu na swój boski smak. Możesz spożywać szklankę świeżo wyciśniętego soku z limonki z miąższem, aby czerpać z niego korzyści.

3. Figi

Przypominające łezkę figi to wyjątkowe owoce wypełnione drobnymi nasionami o łagodnym, słodkim smaku. Są bogate w składniki odżywcze i oferują wiele korzyści zdrowotnych, takich jak zmniejszenie ryzyka chorób serca, pomagają kontrolować poziom cukru we krwi i wspomagają zdrowe trawienie.

4. Truskawki

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C. Są one bogate w przeciwutleniacze i związki roślinne, które mogą mieć korzyści dla zdrowia serca i kontroli cukru we krwi. Te jagody są jasnoczerwone, słodkie, soczyste i kochane przez większość.

5. Guawa

Guawa jest super wzmacniacz odporności, który może pomóc w zapobieganiu cukrzycy i raka. Poprawia zdrowie serca i leczy zaparcia. Guawa działa jako środek antystresowy, a także sprzyja lepszemu wzrokowi.

6. Winogrona

Zawierają witaminę C i K. Możesz walczyć z przewlekłymi chorobami dzięki ich wysokim właściwościom przeciwutleniającym. Jedz ten owoc, aby zapobiec ryzyku raka i promować zdrowie serca.

7. Jabłko Custard

Znane również jako Seetaphal lub Sharifa, jest to sezonowy owoc, który pomaga w walce z anemią. Możesz jeść ten owoc codziennie w sezonie, aby uniknąć trądziku i pryszczy.

8. Ananas

Jest to owoc o właściwościach leczniczych. Lekarze bardzo zalecają świeży sok ananasowy dla szybszego gojenia się podczas urazu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na raka, kontroluje ciśnienie krwi oraz zapobiega przeziębieniu i kaszlowi.

9. Smoczy owoc

Smoczy owoc jest niskokaloryczny, ale bogaty w błonnik. Ten sezonowy owoc pomaga zwiększyć liczbę białych krwinek w organizmie.

10. Agrest

Owoc wzmacniający kości, to cudowny owoc. Jedz go regularnie i utrzymuj swoją cukrzycę pod kontrolą. Pomoże Ci również uniknąć przeziębienia i grypy.

Owoce całoroczne w Indiach

Niektóre owoce są dostępne przez cały rok i są pełne wartości odżywczych. Poznaj je i włącz do swojej codziennej diety owocowej. Zaczynamy -

1. Jabłka

"An Apple a Day Keeps Doctor Away". - Powiedzenie, które wciąż jest aktualne. Jabłka są jednymi z najlepszych owoców dla kobiet. Promuje dobre bakterie jelitowe i jest probiotykiem. Owoc, który sprawia, że Twoje zęby są mocniejsze i lśniące. Ten całoroczny owoc jest również odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę. Ponadto zapobiega rakowi skóry i zwalcza astmę.

2. Banany

Banany są bogatym źródłem witaminy B6. Przynosi ona dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak ochrona przed cukrzycą typu 2. Banan jest dobrym owocem na odchudzanie i zmniejsza obrzęki. Wzmacnia również układ nerwowy i wspomaga produkcję białych krwinek.

3. Papaja

To jest bardzo dobre dla trawienia i utraty wagi, ponieważ zawiera dużo błonnika. Jest pakowany z enzymem znanym jako papaina. Jest to również bogate źródło witaminy C. Papita/Papaya odgrywa istotną rolę w procesie odnowy tkanki mięśniowej. To nawet chroni cię przed oparzeniami słonecznymi i pomaga zmniejszyć trądzik.

4. Daktyle

Jest to super odżywczy owoc, który bardzo poprawia funkcje mózgu. Daktyle zmniejszają szanse na złapanie infekcji bakteryjnych. Jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, a także poprawia ruchy jelit. Jest to również czynnik ułatwiający poród naturalny.

Podsumowanie

Owoce sezonowe wspomagają nasze trawienie, metabolizm i ogólne samopoczucie. To ostatecznie pomaga nam zwalczać choroby sezonowe i pozostać aktywnym przez cały rok. Dlatego jedz owoce sezonowe, które są dostępne w danym sezonie i unikaj owocowych zakupów poza sezonem!

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Dlaczego owoce niesezonowe są sprzedawane po wysokiej cenie? O. Kiedy owoce uprawiane są poza sezonem, stosuje się różne zabiegi chemiczne. Dodatkowo transport i przechowywanie powodują dodatkowe koszty, dlatego owoce niesezonowe są znacznie droższe. P. Dlaczego rozsądniej jest jeść owoce w sezonie? A. Dlatego, że owoce sezonowe są tańsze, niedrogie, super smaczne i zdrowe. Owoce sezonowe są pełne wartości odżywczych i mają swój naturalny smak, który dodaje im świeżości i jakości. Z owoców sezonowych czerpiemy najwięcej korzyści. P. Dlaczego owoce sezonowe są bogate w smaku? O. Powodem jest to, że są one produkowane na świeżo w gospodarstwach rolnych. Nie zawierają żadnych chemikaliów, które mogłyby wpłynąć na ich przetrwanie i wygląd w danym sezonie. Ponadto są zbierane ręcznie, kiedy są już w pełni dojrzałe, dzięki czemu mają bogaty smak. Q. Czy owoce sezonowe są opłacalne? A. Tak. Podaż i popyt jasno wyjaśniają, że świeże owoce sezonowe są opłacalne również w przypadku zakupów spożywczych. Kiedy są uprawiane w sezonie, są obfite, więc ich koszt jest niższy.
Tags: applesBananasBarbados CherriesBlack JamunblackberriesblueberriesCape Gooseberrieschampagne grapesCherriesguavajackfruitLate Summer and Pre-monsoon FruitslimeslycheemangoMonsoon FruitsMuskmelonorangesPapayapeachespineapplePlumsPomegranateSeasonal Fruits in India and its BenefitsstrawberriesSummer FruitsWatermelonWhat are the benefits of eating seasonal fruits?White JamunOwoce zimoweOwoce całoroczne w Indiach