Kupowanie mięsa luzem: Oto, co musisz wiedzieć
Kupując część krowy lub wieprza, możesz zaoszczędzić pieniądze i czas (i będziesz dokładnie wiedzieć, skąd pochodzi Twoje mięso!). Oto co musisz wiedzieć o kupowaniu mięsa luzem.
Przez kilka lat kupowałem wołowinę luzem od lokalnych rolników w środkowym Ohio. A kilka lat temu zaczęłam kupować wieprzowinę od lokalnej rodziny farmerów. Dostaję wiele pytań o to, jak przebiega ten proces i czy warto. Dzielę się szczegółami, abyście mogli zdecydować, czy jest to odpowiednie rozwiązanie dla waszej rodziny.
Aby odpowiedzieć na największe pytania, jakie dostaję na temat kupowania mięsa luzem, skonsultowałam się z dwoma rolnikami, od których zamawiałam mięso: Lyndsey Teter z Six Buckets Farm, gdzie kupuję wieprzowinę luzem, oraz Dee Jepsen z Dusty Rose Farms w Amanda, Ohio, gdzie zamawiałam wołowinę mrożoną.
Farma Six Buckets w New Philadelphia, OhioJakie są zalety kupowania mięsa luzem?
Wiesz o wiele więcej o swoim mięsie:
"Kiedy mięso kupowane jest w małych ilościach w sklepie spożywczym, większość ludzi nie ma pojęcia, kto je hodował, jak żyło lub zmarło, ani w jakich warunkach spędziło życie. Te rzeczy stają się coraz ważniejsze, gdy ludzie zaczynają zwracać uwagę na nasz system żywnościowy" - mówi Lyndsey. "Ludzie lubią wiedzieć, że zwierzę wyprodukowane na ich stół zostało wyhodowane przez tych samych ludzi, którzy podrzucają je pod ich drzwi, i lubią wiedzieć, że ich pieniądze będą wspierać lokalną gospodarkę".Możesz porozmawiać bezpośrednio z rolnikiem:
"Ludzie mogą uzyskać bezpośrednie odpowiedzi od rolnika, które nie zawsze znajdują się na etykiecie mięsa w sklepie spożywczym, na pytania dotyczące diety zwierząt karmionych trawą lub zbożem, rodzajów zbóż używanych do karmienia zwierząt, sposobu, w jaki rolnik szczepi swoje stado, lub rodzaju programu medycznego, który rolnik wykorzystuje do leczenia zwierząt, które zachorują" - mówi Dee. "Wiele błędnych przekonań dotyczących jedzenia mięsa można zadać rolnikowi, który hoduje zwierzę, a klient może nabrać zaufania do sposobu, w jaki zwierzę zostało wyhodowane".Zawsze masz mięso pod ręką:
Nie można pokonać wygody posiadania tak dużej ilości w swojej zamrażarce. Kiedy chcesz zrobić posiłek, masz główny składnik pod ręką.Jakie są minusy kupowania mięsa luzem?
Potrzebujesz dodatkowej przestrzeni.
Nawet dzielenie ćwierć krowy lub świni z inną rodziną może oznaczać dużo mięsa. Jeśli masz małą zamrażarkę i jest ona już zapakowana, kupowanie hurtowe może nie być dla Ciebie odpowiednie.Jest to inwestycja z góry:
Płacisz za mięso warte 6-12 miesięcy za jednym razem, a niektóre rodziny nie mają budżetu na jednorazową płatność. Zapasy są tak cenne, że Dee mówi, iż niektóre rodziny dodają zamrażarkę i jej zawartość do planu ubezpieczenia domu. (Moje zapasy mięsa są pierwszą rzeczą, o której myślę, jeśli kiedykolwiek zabraknie prądu)!Może ci się również spodobać: Co powinieneś wiedzieć o wołowinie karmionej trawą |
Przy zamawianiu nie poznasz dokładnej ceny:
Ponieważ waga detaliczna jest tak różna od wagi żywej (patrz ramka "Terminy, które powinieneś znać" na dole tego postu), nie będziesz miał dokładnej liczby, kiedy złożysz zamówienie. Ale hodowca powinien być w stanie podać Ci przybliżoną wartość.Otrzymasz wiele różnych kawałków:
To jest albo plus albo minus, w zależności od tego, jak lubisz gotować. Jeśli chcesz tylko niektóre kawałki (np. kotlety wieprzowe bez kości lub określony rodzaj steku), mięso luzem nie jest dla ciebie. Kiedy kupujesz porcję całego zwierzęcia, otrzymujesz wiele różnych kawałków, z których niektóre mogą być ci nieznane. "Kilku ludzi było zawiedzionych, gdy odmówiłam im prośby o świnię z bekonem" - żartuje Lyndsey. Być może będziesz musiał wyszukać w Google, jak przyrządzić nowe dla Ciebie kawałki mięsa - lub jeszcze lepiej, zapytaj bezpośrednio rolnika. Prawdopodobnie mają oni mnóstwo dobrych przepisów i wskazówek. Dusty Rose Farms w Amanda, OhioJak dużo mięsa powinnam zamówić?
Rolnik powinien być w stanie powiedzieć Ci (w przybliżeniu), ile funtów mięsa otrzymasz w ćwierć- lub pół-działce. Dla mojej czteroosobowej rodziny, zazwyczaj dzielę ćwierć krowy lub ćwierć wieprza z przyjacielem lub dwoma. Dzięki temu każdy z nas ma wystarczająco dużo mięsa na wiele miesięcy, a my dzielimy się kosztami.
- Według Lyndsey, ćwierć-działka to zazwyczaj 30-40 funtów wieprzowiny, pół-działka to 60-80 funtów, a cała działka to 120-160 funtów.
- Według Dee, wół ważący 1000 funtów to około 150 funtów wołowiny na ćwierćtuszę, 300 funtów na półtuszę i 600 funtów na całą.
Należy pamiętać, że te wagi obejmują również kości i tłuszcz na mięsie.
Czy kupowanie mięsa luzem jest tańsze niż kupowanie go w sklepie spożywczym?
W niektórych przypadkach, tak. Załóżmy, że cena hurtowego zamówienia wołowiny wynosi średnio 4 dolary za funt - to więcej za typową mieloną kaczkę, ale świetna cena za steki. "Prawo średnich w końcu działa na korzyść klienta", mówi Dee. Płacisz tylko rolnikowi i przetwórcy, nie ponosisz kosztów pośrednich związanych z transportem lub marżą sklepu spożywczego, co może oznaczać oszczędności.
W innych przypadkach kupowanie luzem może nie przynieść oszczędności w stosunku do cen sprzedaży w sklepach spożywczych, ale wartość polega na tym, że wiesz dokładnie, skąd pochodzi mięso i bezpośrednio wspierasz lokalnych rolników.
Wszystko o kupowaniu mięsa luzem: Click to Tweet
Czy kupowanie mięsa luzem wymaga oddzielnej zamrażarki?
Niekoniecznie, ale to jest pomocne! Zamrażarka skrzyniowa zdecydowanie sprawia, że kupowanie czegokolwiek luzem jest łatwiejsze do opanowania. Ale jeśli masz tylko standardową chłodziarko-zamrażarkę, możesz podzielić ćwiartkę na dwie lub więcej rodzin, dzięki czemu nadal będziesz mieć lokalne mięso, tylko w mniejszej ilości.
Gdzie mogę znaleźć rolnika, który sprzedaje mięso z zamrażarki?
Pytaj na lokalnym targu rolnym, w sklepie mięsnym lub w biurze uniwersyteckim. Kiedy skontaktujesz się z rolnikiem, zapytaj, kiedy będzie miał dostępne mięso. W przeciwieństwie do sklepu spożywczego, rolnicy nie mają mięsa gotowego przez cały rok. Na przykład, na farmach wołowych cielęta rodzą się raz lub dwa razy w roku, a zwierzęta te będą gotowe dopiero w następnym roku - mówi Dee. Przygotuj się więc na wielomiesięczne oczekiwanie na mięso, w niektórych przypadkach nawet kilkumiesięczne.
Jakie pytania powinienem zadać rolnikowi?
- Czy opłaty za przetwarzanie są wliczone w cenę, czy stanowią osobny koszt? Rolnik dostarcza zwierzę, ale jest ono przetwarzane na kawałki mięsa w innym miejscu. Kiedy kupuję wołowinę luzem, płacę rolnikowi jedną opłatę, a przetwórcy drugą. Kiedy kupuję wieprzowinę od Lyndsey, płacę jej jedną opłatę, która obejmuje obie te rzeczy.
- Jak są karmione i hodowane zwierzęta? Jeśli ważne jest dla Ciebie żywienie trawą lub zbożem, zapytaj o to (przeczytaj: Co powinieneś wiedzieć o wołowinie karmionej trawą). Zapytaj o antybiotyki i hormony lub czas spędzony na pastwisku w porównaniu do chowu w chlewni lub zamknięciu. Nie wstydź się - rolnicy chcą, aby ich klienci mieli odpowiednie informacje.
- Czy możesz złożyć specjalne zamówienie? Zamawiając wołowinę, mogę powiedzieć przetwórcy, czy chcę, aby mielona wołowina została uformowana w burgery, jak grube mają być steki i jakiej wielkości (w funtach) wolimy pieczenie. Lyndsey zleca swoim klientom wypełnienie formularza online, w którym pyta o takie rzeczy, jak wielkość pieczeni, rodzaj przyprawy do kiełbasy, grubość kotletów wieprzowych i czy chcemy, aby część tłuszczu została wytopiona na smalec (podnosi rękę).
- Jeśli nie masz kogoś, kto może podzielić się z tobą udziałami, czy są inni klienci, którzy mogą?
- Czy dostarczają mięso, czy trzeba je odebrać?
- Czy można odwiedzić farmę?
Jakich kawałków mięsa mogę się spodziewać kupując mięso luzem?
Kiedy dzieliłem pół- i ćwierć-działki krów z przyjaciółmi, oto niektóre z otrzymanych przez nas kawałków:
- Mielona wołowina i kotlety do hamburgerów
- Steki, w tym ribeye, polędwica, T-bone i flank
- Żeberka
- Pieczeń, w tym kaczka, łopatka i biodrówka
- Mięso gulaszowe
- Mostek
- Możliwość uzyskania elementów takich jak wątroba, język i kości do zupy
Udziały wieprzowiny zawierały takie kawałki jak:
- Kiełbasa
- Bekon
- Kotlety wieprzowe
- Pieczenie, w tym schab z kością, tyłek bostoński i łopatka
- Żeberka
- Szynka
- Opcja, aby uzyskać elementy, takie jak wątroba, serce, kości zupy, i smalec
Co jeszcze powinienem rozważyć przed zakupem mięsa luzem?
Ponieważ jakość lub klasa wołowiny może być różna dla różnych zwierząt, rolnik nie ma możliwości dokładnego określenia klasy, do jakiej będzie należało mięso (dokonuje się tego w zakładzie, gdy mięso jest schładzane). Rolnik może zazwyczaj powiedzieć, czy zwierzęta będą klasy Select, Choice lub Prime, ale nie może zagwarantować lub oznaczyć swoje zwierzęta, gdy sprzedają je na żywo, mówi Dee.
"Jeśli chcesz uzyskać mięso o mocniejszej marmurkowatej strukturze, możesz poprosić hodowcę o pomoc w jego wyborze. Niektóre zwierzęta nigdy nie uzyskają klasy Prime ze względu na ich genetykę i program żywieniowy, więc nie byłoby sprawiedliwe oczekiwać, że mięso uzyska klasę Prime od niektórych rodzajów zwierząt lub z niektórych rodzajów gospodarstw. Większość rolników może podać zakres, w jakim ich zwierzęta będą klasyfikowane. Mogą powiedzieć coś w stylu 'high choice to low prime' lub 'gdzieś w przedziale Choice'".
I FYI: Według Dee, jej klienci regularnie żałują, że nie zamówili więcej burgerów i mielonej wołowiny, więc miej to również na uwadze!
Terminy, które powinieneś znać kupując mięso luzem
Lyndsey wyjaśnia niektóre terminy, które możesz usłyszeć, zamawiając mięso luzem:
- Żywa waga: Waga żywego zwierzęcia w momencie jego przybycia do przetwórcy.
- Waga ubrana lub "wisząca": Jest to waga po zabiciu i wypatroszeniu zwierzęcia w rzeźni. Jest to bardzo częsty sposób, w jaki rolnik sprzedaje udziały w zwierzęciu. Stopy, głowa, skóra i niektóre organy mogą lub nie mogą być zawarte w tej wadze w zależności od tego, który przetwórca jest używany.
- Waga detaliczna lub waga rozbioru: Jest to waga rzeczywistych kawałków mięsa, które trafiają do Państwa drzwi, czasami sprzedawanych w pakietach o różnych rozmiarach.
Jak długo mogę przechowywać mięso w zamrażarce?
Według FDA, mrożonki mogą być przechowywane przez czas nieokreślony (ja używałam moich zapasów mięsa w zamrażarce nawet przez rok), ale oto ich wytyczne dotyczące najlepszej jakości:
- Bekon: 1 miesiąc
- Kiełbasa: 1-2 miesiące
- Kotlety wieprzowe: 4-6 miesięcy:
- Steki: 6-12 miesięcy
- Pieczenie: 4-12 miesięcy
tego postu, Dusty Rose Farms nie przyjmuje żadnych zamówień na wołowinę mrożoną.
Zdjęcia Six Buckets Farm dzięki uprzejmości Six Buckets Farm
Komentarze (0)