Post

Ten zwrot w kierunku posiłków z zamrażarki może zmienić Twoje życie

Jeśli składanie posiłków do zamrażarki wydaje się zniechęcające, spróbuj tego skrętu na posiłkach z zamrażarki. Usprawni to przygotowywanie kolacji i uratuje twój zdrowy rozsądek!

Cześć - jestem Regan, zarejestrowany dietetyk, gospodarz podcastu This Unmillennial Life, przyjaciel Sally i wieloletni czytelnik/super fan Real Mom Nutrition. Czytam bloga Sally od wieków, a przez te wszystkie lata oświeciła mnie ona w tak wielu kwestiach i pomogła mi mniej się stresować przy dokonywaniu wyborów żywieniowych dla mojej rodziny. Byłam zaszczycona, kiedy poprosiła mnie o podzielenie się z wami tą historią. Mam nadzieję, że ci się spodoba.


przez Regan Jones, RD

Ty kiedykolwiek miałeś problem który potrzebował rozwiązywać bez nawet znać ty miałeś problem?

To właśnie przydarzyło mi się ostatnio, kiedy przeprowadziłam wywiad z przyjacielem RD dla mój podcast na temat jej strategii zamrażania posiłków. Widziałam, że zamieściła na Facebooku zdjęcie swojej zamrażarki pełnej posiłków i od razu mnie to zaintrygowało. Najbardziej zaintrygowało mnie to, że nie była blogerką promującą usługę zamrażania posiłków, zestaw, arkusz wskazówek czy grupę, do której można dołączyć. Była po prostu mamą (tak jak ja i pewnie ty też) z prawdziwą barierą (bardzo napięty harmonogram sportowy dzieci), aby każdego wieczoru postawić na stole domowy, gotowany posiłek. Myśląc, że będzie to pouczający program - szczególnie lubię, kiedy "prawdziwi ludzie" mają prawdziwe rozwiązania problemów - zapytałam ją, czy przyłączy się do mnie, aby podzielić się swoją strategią z moimi słuchaczami.

Początkowo pomyślałem "Mam nadzieję, że to pomoże komuś, kto jest zainteresowany posiłkami z zamrażarki... bo ja nie jestem... ale ktoś na pewno będzie.

I wtedy to się stało. W połowie wywiadu zdałam sobie sprawę, że wszystkie strategie planowania posiłków, układania menu, przygotowywania jedzenia na niedzielę i przygotowywania posiłków w pudełkach, które wcześniej zawiodłam, sprawiły, że jestem idealną osobą do przyjęcia posiłków z zamrażarki.

...i przyjęłam je.

W ciągu ostatnich kilku miesięcy wykorzystałam to, czego nauczyłam się w tamtym odcinku i stworzyłam własną strategię, aby złagodzić zmęczenie decyzjami dotyczącymi obiadu i zmaksymalizować wydajność w chwilach, kiedy jestem w stanie gotować więcej. Oto, co robię: Batch Cooking.

Chociaż tematem podcastu i tego wpisu są "posiłki z zamrażarki", magia, którą odnalazłam w łagodzeniu mojego wieczornego niepokoju, polega tak naprawdę na gotowaniu porcji z wyprzedzeniem, porcjowaniu ich na porcje wielkości posiłku i zamrażaniu. To, co wyszło na jaw podczas mojego wywiadu, to fakt, że mam tendencję do serwowania w kółko tych samych posiłków mojej rodzinie.

Uwaga dodatkowa - TO JEST OK. Jeśli twoja rodzina jest taka jak moja i lubi jeść spaghetti w każdy poniedziałkowy wieczór, proszę, nie czuj się winna z tego powodu. Karmienie rodziny posiłkiem, który jest pożywny, niezbyt kosztowny i powszechnie akceptowany przez większość przy stole jest wystarczająco trudne bez dodatkowego obciążenia w postaci myślenia, że musi to być coś nowego każdego wieczoru. Poniżej zobaczysz, jak staram się urozmaicać posiłki, ale to tylko wtedy, kiedy mam na to ochotę. Jestem w pokoju z sosem do spaghetti co tydzień i ty też powinieneś być.

Tak więc, zdając sobie sprawę, że spaghetti jest w zasadzie zawsze do przyjęcia w moim domu, zaczęłam gotować partiami cztery przepisy na raz. I tak, to oznacza, że kiedy idę na zakupy spożywcze, kupuję tyle mielonej wołowiny, sosu, etc., żeby zrobić cztery porcje sosu. Zatrudniam pomoc mojej dużej 12-calowej patelni, aby zrumienić tyle mielonej wołowiny i holenderskiego piekarnika, aby ją poddusić. To może zająć dodatkowe 10 minut lub tak, od początku do końca, kiedy gotujesz większy garnek jak to, ale oszczędność czasu w dół linii jest wykładniczy, jeśli myślisz o tym.

Porcjuję ugotowany sos do pojemników na mrożonki, zawijam je w wytrzymałą folię, oznaczam etykietą z nazwą przedmiotu + datą i wkładam do zamrażarki, wiedząc, że w każdym tygodniu prawdopodobnie będę wyciągać patelnię z sosem do spaghetti na kolację.

Teraz, jeśli myślisz sobie, Sally, czy naprawdę pozwoliłaś blogerce przyjść i powiedzieć mi, że jej *wielka* strategia to zamrażanie sosu do spaghetti? C'mon. Zasługuję na więcej niż to, zostań ze mną. To oczywiście tylko jeden z przepisów, które przygotowuję i nie zawsze trzymam się sosu spaghetti + makaronu spaghetti. Oto jak mieszam różne rzeczy.

Z jednej patelni sosu do spaghetti, mogę zrobić jeden z pięciu posiłków. Sos do spaghetti staje się:

  • Sos spaghetti na tradycyjnym makaronie
  • Zapiekane Rigatoni/Penne
  • Szybka i łatwa lasagna
  • Faszerowana cukinia
  • Calzones

Używam sosu do spaghetti jako przystawki do posiłku i zmieniam nieco rzeczy, aby zachować świeżość, jeśli chcę.

Bezglutenowa szybka i łatwa lasagna

Ale moje gotowanie w partiach nie kończy się na tym. Zaczęłam również gotować w partiach następujące rzeczy:

  • Mięso do taco
  • Grillowany kurczak
  • Polędwiczki wieprzowe
  • Gotowane w szybkowarze mięso wołowe

Jak już wspomniałam, moja rodzina nie ma nic przeciwko wielokrotnemu spożywaniu niektórych z tych produktów. Mam jednak kilka sztuczek w rękawie, które pozwalają mi nieco odświeżyć potrawy. Oto, co robię z każdym z tych gotowanych w partii produktów:

Mięso taco staje się:

  • Taco night
  • Noc Nacho
  • Zupa taco
  • Enchiladas

Grillowany kurczak staje się:

  • Makaron Alfredo (Używam sosu ze słoika - wiem, to trochę przerażające na początku - ale robię go na podstawie ten przepis.)
  • Kurczak Florentine Lasagna
  • Pizza z kurczakiem BBQ
  • Mam zamiar wypróbować King Ranch Casserole wkrótce. Słyszałam, że jest to ulubione danie wielu osób. (p.s. Chciałabym usłyszeć Wasze ulubione sposoby na wykorzystanie grillowanego kurczaka w przepisach).
Lasagna z kurczaka florentyńskiego

Polędwica wieprzowa staje się:

  • Wieprzowina z "Niebiańskimi jabłkami" - są to po prostu pokrojone w kostkę jabłka duszone z odrobiną masła, cynamonu i najmniejszą łyżką brązowego cukru. Moje dzieci je uwielbiają i jadłyby je każdego wieczoru, gdybym je podawała. Moje dzieci nazwały je na podstawie tego, jak "niebiańsko" ich zdaniem smakują te jabłka.
  • Wieprzowe suwaki z pieczoną fasolą i coleslaw
  • Czerwona fasola i ryż
  • Wieprzowina z pieczonymi słodkimi ziemniakami

Szybkowar Wołowina Porady stać się:

  • Beef tips over rice
  • Gulasz wołowy
  • Philly cheesesteaks
  • Wołowina z tłuczonymi ziemniakami
Szybkowar Beef Tips

Jeśli robisz matematykę, to jest w zasadzie cały miesiąc posiłków tygodniowych, wszystkie generowane z pięciu sesji gotowania partii.

Oczywiście zastrzeżenie jest takie, że nie zamrażam całego posiłku z wyprzedzeniem. Mój Szybka i Łatwa Lasagnana przykład, wymaga trochę montażu. Ale odkryłam, że nie chodzi o to, że mam ZERO czasu na przygotowanie obiadu, tylko o to, że nie mam tyle czasu, ile bym potrzebowała, żeby zaczynać każdy posiłek od zera. Posiadanie już ugotowanego "mięsa" z posiłków typu "mięso i ziemniaki", które tak często jemy, oszczędza mi tak wiele czasu. A co najważniejsze, oszczędza mój zdrowy rozsądek. Już nie panikuję o 4 po południu w szkolnej linii odbioru zastanawiając się "Co dziś na obiad?".

Wiem bez wątpienia, że zawsze jest sos do spaghetti.

Jeśli masz swój własny sposób na gotowanie w partiach lub strategię zamrażania posiłków lub sugestie dotyczące przepisów, chętnie się z Tobą zapoznam! Zawsze możesz Znajdź mnie na Instagramie, Tweetuj mnie, zostawić mi wiadomość głosową, lub dołączyć do grupy mojego podcastu, To Nieprzemijające Życie.

Regan Jones, RD jest założycielką Healthy Aperture, opartego na obrazie narzędzia do wyszukiwania przepisów, skupiającego się wyłącznie na prezentowaniu zdrowych przepisów na blogach kulinarnych. Jest również głosem stojącym za This Unmillennial Life, podcastem dla kobiet, które wpadły w lukę pokoleniową.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz