Kuleczki rumowe
Nie, one nie są zdrowe. Nawet nie blisko, niestety. Ale spójrzcie jakie ładne! Nie mogę Wam nawet powiedzieć, czy są dobre, bo, wierzcie lub nie, oparłam się i nie spróbowałam ich! Pomyślałam, że już wystarczająco dużo wydałam na babeczki, które zrobiłam w weekend, nie muszę dokładać do tego dekadencji! (Wkrótce opublikuję ten przepis, nie martwcie się!) Widzicie, po małym incydencie z "babeczkami wypadającymi z lodówki", doszłam do wniosku, że muszę coś zrobić z tymi zniszczonymi. Jak wszyscy wiecie, nienawidzę marnować jedzenia, nawet jeśli nie jest to najlepszy rodzaj jedzenia. Rumowe kulki były oczywistym wyborem.
Kiedyś też były jednymi z moich ulubionych! Rumowe kulki to najlepiej strzeżony sekret piekarza. Widzisz, są one najlepszym sposobem na wykorzystanie wszystkich okruchów i skrawków ciasta, braków i błędów, starych ciastek i ciasteczek, a nawet babeczek, które wypadły z lodówki! Wszystkie te rzeczy mogą być nawet przechowywane w zamrażarce, aż będziesz mieć wystarczająco dużo, aby zrobić porządną partię. Nie potrzebujesz nawet przepisu, aby zrobić kulki rumowe. Proces jest całkiem prosty, naprawdę. Po prostu wymieszaj swoje "skrawki" z wilgotnym, wiążącym składnikiem, takim jak krem maślany (każdy rodzaj będzie odpowiedni), lub, jeśli nie masz nic takiego pod ręką, możesz użyć mleka skondensowanego, ganache, karmelu, dżemu lub jakiejkolwiek substancji, która jest słodka, lepka i lepka.
Masło orzechowe? Dlaczego nie! To tylko przyczyni się do tego, że będą one nieco zdrowsze. Sztuczka polega na tym, aby połączyć wszystko razem, aż uzyskasz przyjemną, sztywną konsystencję pasty. Możesz nawet dodać kakao w proszku, jeśli uważasz, że ciasto nie jest wystarczająco czekoladowe. Oczywiście, musisz dodać odrobinę rumu: nie tak dużo, aby masa stała się płynna, ale wystarczająco dużo, aby uzyskać mocny rumowy smak. Schładzaj masę przez chwilę, aż będzie na tyle twarda, że będzie można ją zwinąć w małe kulki wielkości ping-ponga. Obtocz kulki w wybranej przez siebie polewie. Możesz użyć posypki czekoladowej, różnokolorowych konfetti, zmielonych orzechów, startego kokosa, kakao w proszku, cukru pudru, lub nawet posunąć się jeszcze dalej w swoim recyklingu i użyć okruchów suszonych ciasteczek, czemu nie? Kiedy byłam nastolatką, w pewnej piekarni kupowałam te niesamowite, słodkie, małe czekoladowe ciasteczka. Znalazłem je być dość smakołyk i czasami dostać drogę z mojej drogi, aby przejść i kupić kilka! W późniejszym okresie życia dowiedziałam się, że tak naprawdę to nic innego jak ciasto z kulkami rumowymi oblane marcepanem i zanurzone w czekoladzie na każdym końcu, a następnie polane ciemną czekoladą. Sprytne i eleganckie! Tak czy inaczej, teraz mam te wszystkie kulki rumowe w mojej lodówce i nie wiem co z nimi zrobić... Rum ball, anyone? ???? 531shares
Komentarze (0)