Post

Yerba mate – co to jest, jakie ma właściwości i jak ją parzyć?

Ożywia lepiej niż kawa. W krajach, w których jest spożywana, jest symbolem bliskich związków i jest pijana w kręgu rodziny i przyjaciół z tego samego naczynia. Czym jest Yerba Mate i jakie ma właściwości?Herbata o smaku tytoniu

Mate to napój z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, bliskiego krewnego ostrokrzewu europejskiego. Rdzenni mieszkańcy Paragwaju, Indianie Keczua i Guarani, odkryli dobroczynne właściwości liści ostrokrzewu już w starożytności. Mate jest obecnie najpopularniejszym napojem w Argentynie, Paragwaju i Brazylii. Mate ma dość specyficzny smak z lekkim posmakiem tytoniu. W celu jej przygotowania młode pędy ostrokrzewu są zbierane, suszone i miażdżone. Napar zawiera pierwiastki śladowe, białka i węglowodany, a także witaminy z grupy B, A, C, E, P. Ze wszystkich pierwiastków zawierających ksantynę mateina jest najbardziej odpowiednia dla ludzi. Z jednej strony aktywuje układ nerwowy, z drugiej nie uzależnia. Poprawia sen i delikatnie obniża wysokie ciśnienie krwi, dobrze wpływa na zdolności psychomotoryczne. Tiamina wpływa głównie na funkcjonowanie mózgu i ośrodkowego układu nerwowego. Pod jej wpływem powstaje neuroprzekaźnik, który wpływa na proces pamięci, pracę serca i narządów trawiennych. Ryboflawina bierze udział w procesie hematopoezy, odgrywa ważną rolę w tworzeniu hemoglobiny. Ważne również dla wzroku i funkcji nadnerczy. Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, jest niezbędna do funkcjonowania mózgu i odporności na infekcje, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, uczestniczy w hematopoezy. Retinol jest niezbędny do rozwoju i wzrostu, zwiększa ochronę błony komórkowej. Tokoferol jest naturalnym przeciwutleniaczem, który może stymulować czynność serca, rozszerzać naczynia krwionośne i działać przeciwzapalnie.

Dlaczego herbata Mate jest przydatna?

Główne działanie związane jest z jej właściwościami orzeźwiającymi i tonizującymi. Może działać stymulująco do 10 godzin, nie powodując zaburzeń snu. Może złagodzić depresję i lęk oraz może pomóc w bezsenności i wahaniach nastroju. Łagodzi niepokój i wewnętrzny dyskomfort emocjonalny. Wyjątkowość tego produktu polega na tym, że w przeciwieństwie do napojów kofeinowych hamuje uwalnianie adrenaliny. To decyduje o jego zdolności do tonizowania aktywności mózgu i układu nerwowego przy jednoczesnym utrzymaniu fazy powolnego snu. Potwierdzono jej potencjalne korzyści dla osób cierpiących na astmę oskrzelową, nocne zatrzymanie oddechu i zapalenie oskrzeli. Teofilina działa rozszerzająco na oskrzela, poprawia wentylację płuc i wspomaga pracę mięśni oddechowych.

Jak prawidłowo zaparzyć mate

Aby picie herbaty było nie tylko przyjemne, ale też, żeby zachować jej właściwości, ważne jest jej poprawne zaparzenie. Calabas jest uważany za tradycyjne naczynie w Ameryce Łacińskiej, a do picia potrzebna jest specjalna rurka z filtrem na końcu - bombilla. Materiał, z którego wykonany jest imbryk, nie ma znaczenia. Najważniejsze jest, aby przestrzegać kolejności czynności, nie mieszać liści herbaty, nie pozwalać liściom unosić się na powierzchni podczas picia. Jedna porcja wystarczy na kilka godzin tradycyjnego picia herbaty. Parzenie mate należy przeprowadzić w następujący sposób:

• Wlać wodę do naczynia w ilości ¾ jego pojemności

• Przykryj i wstrząśnij, aby uwolnić substancje obecne w liściach.

• Przechyl naczynie i ustaw bombillę.

• Obróć tykwę pionowo i wlej trochę wody, jej temperatura powinna wynosić około 40 stopni Celsjusza.

• Pozostaw ją tak na 2 minuty, dodaj wodę 60-80 ° do poziomu naparu, ale nie przykrywaj.

• Wypij zaparzony płyn natychmiast.

Procedurę rozlania powtarza się do 20 razy. Taki sposób przygotowania pozwala wydobyć do 80% składników odżywczych. Do zaparzania można użyć innych naczyń ceramicznych lub szklanych.