Post

Gaucha da Serra - wirtualna podróż do krainy chimarrao

Zapraszamy na wirtualną wycieczkę po prawdziwym miejscu, które darzy mate wielką miłością. Mała rodzinna firma produkuje najwyższej jakości chimarrao.

Wyobraź sobie, że podróżujesz do Brazylii. Lądujesz na wybranym lotnisku. W naszej historii może to być Brasilia. Gdy wysiadamy z samolotu, tropikalne słońce zaczyna rumienić naszą skórę.

Wyobraźmy sobie podróż 1858 km na południe. Według Google Maps, hipotetyczny rower jest w stanie pokonać ten dystans w zaledwie 108 godzin. Aby przejechać przez sześć stanów w warunkach przypominających saunę, konieczne jest robienie przerw. Nie wspominając o tym, że jazda na rowerze podczas picia yerby jest niebezpieczna.

Następnie wsiadamy do wynajętego samochodu i zakładając, że mamy kierowcę zastępczego, po niespełna trzydziestu godzinach spędzonych w malutkiej, czterodrzwiowej saunie, docieramy do Ilopolis, które jest częścią stanu Rio Grande do Sul. Nazwa miasta pochodzi od łacińskiego ilex, który pochodzi z Paragwaju, ale rośnie również w Brazylii. Jego grecki odpowiednik, polis, oznacza miasto.

Czy można tam

Jaka jest podstawa gospodarcza w tym obszarze?

Miasto erva mateTak

,

Ilopolis jest jednym z największych producentów erva-mate w Brazylii. Miejscowi wolą nazywać ją mate lub po prostu chimarrao, zamiast erva lub yerba, które kojarzą się z czasami kolonialnymi, o których wciąż się pamięta.

Chimarrao bardzo różni się od mate z Argentyny czy Paragwaju. Jest drobno zmielona i intensywnie zielona, o charakterystycznym, trawiastym aromacie i smaku pozbawionym goryczy. Pył jest zielony i zawiera gałązki.

Przygotowanie chimarrao również różni się od parzenia innych mate. Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie chimarrao nie jest trudne. Raz przygotowana porcja mate może być nalewana i popijana przez cały dzień, zachowując swój smak i działanie przez długi czas.

Poniżej znajduje się lista najnowszych artykułów.

Ilopolis Jedziemy dalej lokalną autostradą na północny zachód. Po 12 kilometrach asfaltu wijącego się przez pola i krzaki docieramy do Arvorezinha. Nazwa tej wioski pochodzi od portugalskiego słowa arvore, które oznacza drzewo. Od XIX wieku, kiedy to ludność pochodzenia europejskiego przeniosła się na te tereny, wioska obraca się wokół uprawy, zbioru i suszenia erva mate, a także mielenia, pakowania i pakowania.

Jaki jest sekret dobrego partnera?

W Arvorezinha, Ervateira Gacha da Serra to mała firma należąca do Aline Dall Agnoll i Jonasa Dall Agnoll. Produkuje się tu chimarrao o tej samej nazwie. Chimarrao jest tu uprawiane od wielu lat i jest wspierane przez grupę, która chce zachować tradycje Gaucho.

Wyjątkowość Gaucha da Serra wynika w dużej mierze z metody sapeco. Jest on wytwarzany poprzez spalanie świeżo ściętego ostrokrzewu w ogniu przez krótki czas. Jest to naturalna metoda konserwacji, która zatrzymuje proces fermentacji w zielonych liściach mate.

Ta mała firma produkuje sapeco przy użyciu tradycyjnych maszyn, które są w dużej mierze obsługiwane ręcznie. Pracownicy mają pełną kontrolę nad końcowym rezultatem wypalania liści, aby zapewnić, że pozostaną one tak dokładne, jak to tylko możliwe.
Na czym to polega? Suszone liście zachowają więcej swoich korzystnych właściwości, jeśli sapeco zostanie przygotowane z należytą starannością.

Hodowcy z Gaucha da Serra dodają do swojej pracy jeszcze jeden ważny czynnik: serce. To nie jest klimatyzowane biuro prowadzone przez garniturowców. Pasja i miłość do swojej pracy nadają jej ostateczny kształt i pomagają odróżnić to, co dobre, od tego, co przeciętne.

Smak Gaucha da Serra

's

Ta mate ma kolor wiosennej trawy. Smak jest świeży i roślinny, kojarzący się raczej z kwitnącą łąką niż brazylijskim krzewem.


Jej kolor przypomina świeżo skoszoną trawę. Pachnie jak wypoczynek i smakuje jak wakacje.


- Patrycja Nowak, koneserka brazylijskiej mateWśród

Gaucha da Serra była jedną z wielu odmian chimarrao, których próbowaliśmy i które smakowały nam najbardziej.

. To'

Nic dziwnego, że nasi przyjaciele z Meta Mate byli jednymi z pierwszych, którzy zauważyli tę markę. Z szacunkiem odnoszą się do Gaucha da Serra jako przedsiębiorstwa, które stawia jakość mate na pierwszym miejscu. Godny przykład dla małych i średnich producentów erva-mate w Brazylii.

Good Herb gości tę markę na swoich półkach nie tylko dlatego, że jest naszą ulubioną, ale także dlatego, że uwielbiamy się nią dzielić.


PS. Jeśli po przeczytaniu tego artykułu masz ochotę zobaczyć na własne oczy opisywaną przez nas krainę, skorzystaj z tego linku: http://bit.ly/Ervateira-Gaucha-da-Serra (satelita z Google Maps).


_ _ _ _ _
Zdjęcia 1-3. pochodzą z oryginalnej strony internetowej Gaucha da Serra: www.ervamategauchadaserra.com.br