Post

Yerba Mate także dla sportowców?

To hiszpańska nazwa zielonej rośliny znanej jako lex paraguariénsis, z rodziny Holly. Yerba mate ma zastosowanie w kulturystyce i na siłowni, ponieważ ma właściwości stymulujące i odchudzające.

Pochodzenie yerba mate.

Yerba mate występuje głównie w Ameryce Południowej. Jest szczególnie popularna w takich krajach jak Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj. Yerba mate zawiera kofeinę, która jest stymulantem znanym ze swojego pobudzającego działania i zapewnia korzyści, jeśli chodzi o aktywność i jako sposób na walkę z otyłością. Mate zawiera również teobrominę, podobny związek, który jest również szeroko stosowany w kulturystyce i ma zalety w walce z otyłością.

Korzyści Yerba Mate w kulturystyce

Oba składniki aktywne służą do zwiększenia wydolności fizycznej. Istnieją niezliczone badania, które dowiodły skuteczności kofeiny jako czynnika poprawiającego wydajność i pomagającego zwiększyć wytrzymałość każdego treningu. Teobromina jest środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne i może zwiększać syntezę tlenku azotu. To, w połączeniu ze stymulującym działaniem kofeiny, sprawia, że Mate jest napojem wskazanym dla kulturystów i sportowców.

Yerba Mate działa na utratę tkanki tłuszczowej

Kofeina ma również działanie termogeniczne i jest skuteczna jako środek wspomagający utratę tłuszczu. Dlatego Yerba mate pomaga w walce z otyłością. Stwierdzono, że u osób przyjmujących suplementy odchudzające zawierające mate zaobserwowano wzrost utleniania lipidów (spalania tłuszczu). Oprócz tego spalacze tłuszczu zawierające mate są ukierunkowane na tłumienie apetytu, zwiększanie sytości i spowolnienie metabolizmu, co skutkuje zwiększonym uczuciem sytości. Ciągłe stosowanie spowodowało znaczne zmniejszenie masy ciała w porównaniu z placebo.

Korzyści Yerba Mate jako przeciwutleniacz

Mate ma wysoki poziom aktywności przeciwutleniającej. Spożywanie mate dostarcza znacznych ilości przeciwutleniaczy w diecie, co może przynieść wiele ogólnych korzyści zdrowotnych. Ponadto przeciwutleniacze mogą przyspieszyć regenerację potreningową, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi podczas ćwiczeń.

Bezpieczeństwo i skutki uboczne Yerba Mate

Mate to popularny napój w Ameryce Południowej. Jest bezpieczny do codziennego spożycia, jeśli jest spożywany z umiarem. Jednak podobnie jak wszystkie substancje zawierające kofeinę i teobrominę, spożywanie ich w bardzo dużych dawkach może powodować pewne dolegliwości. Efekty uboczne obejmują niepokój, ból głowy i bezsenność. Mate należy przyjmować raz rano i 6 godzin przed snem, tego samego dnia przed posiłkami. Aby zwiększyć intensywność treningu, yerba mate może być przyjmowana 30-45 minut przed treningiem. Mate można łączyć z innymi stymulantami, innymi składnikami spalającymi tłuszcz, takimi jak cytrusy aurantium, blokerami węglowodanów, takimi jak biała fasola lub L-karnityna. Pomimo wielu korzyści zdrowotnych, nadmierne spożycie może powodować stany zapalne wątroby i śledziony, dlatego zaleca się spożywanie Yerba Mate z umiarem.

Przygotowanie

Herbata jest przenoszona do suszarni, gdzie przeprowadzane jest zapacado, proces suszenia polegający na bezpośrednim wystawieniu liści na działanie ognia przez 30 sekund. Odbywa się to w ciągu pierwszych 24 godzin po zbiorach. Następnie jest suszona w tradycyjnym procesie gorącym powietrzem. Po wykonaniu tej czynności pozostaje na kilka miesięcy (od 6 do 24 miesięcy) w workach po 50 kg. Jak we wszystkim, w przypadku mate jest tyle sposobów na przygotowanie go, ile jest osób pijących mate na planecie. Mate zawdzięcza swoją nazwę dyni, której użyto do jej produkcji, zwanej mate lub poronno. Są też tacy, którzy wolą przygotować yerba mate jak zwykłą herbatę – czyli zaparzać ją pod wpływem gorącej wody. Woda jest najpierw podgrzewana do około 90 stopni. Innymi słowy, do momentu, aż się zagotuje. Stamtąd jest zwykle umieszczany w termosie, który będzie służył do wypełnienia mate i aby woda nie ostygła.