Jak parzyć i przygotować Yerba Mate

Yerba Mate jak parzyć

Skoro trafiłeś na ten artykuł to za pewne zastanawiasz się jak przygotować yerba mate. Yerbe warto pić chociażby dla jej właściwości i pozytywnego wpływu na zdrowie. A przygotowanie, jest to bardzo prosty proces i nie ma w nim żadnych niezrozumiałych aspektów. Zapraszam do przeczytania poradnika o Yerba Mate jak parzyć.

Yerba mate jak parzyć

Poniżej w kilku krokach będzie przedstawiony proces przygotowywania yerba mate. Pamiętaj, że tych wytycznych nie musisz przestrzegać z nie wiadomo jaką dokładnością. Głównie chodzi tutaj o to by nie zatkała nam się bombilla, czy coś tego pokroju.

Co będzie potrzebne

Oto lista przedmiotów, które będziemy potrzebowali do przygotowania yerba mate:

  • Matero – naczynie do picia yerba mate. Te jednak nie jest niezbędne, możesz yerbe zalać w zwyczajnym kubku.
  • Bombilla – to ta śmieszna „słomka” do picia mate, jest wręcz niezbędna do wygodnego picia yerba mata. Blokuje ona liście mate, by nie przedostały się nam do ust.
  • Yerba – oczywiście najważniejsze, susz yerba mate. Tutaj już zależnie od upodobań jeżeli chodzi o rodzaj dodatki, czy markę yerby jaką będziemy pić

Parzenie yerba mate

  1. Wsypujemy do matero (naczynia), odpowiednią ilość suszu. Jaka to odpowiednia? -To już kwestia upodobania, zazwyczaj sypie się ok. 2/3, niektórzy sypią 1/2 zawartości naczynia. Oczywiście to ile nasypiemy suszu, wpłynie na jego moc, intensywność i oczywiście pobudzenie. Na początek optymalnie będzie 1/3 naczynia.
  2. Ten krok jest opcjonalny. Ponieważ yerba ma w sobie tak drobno zmielony pył, że z pewnością przedostanie się nam do ust i niektórzy, pijący mate odsypują ten najdrobniejszy pył. Robimy to w taki sposób, że nakładamy na otwór naczynia dłoń i obracamy matero, kilka razy potrząsamy. Wtedy na ręce zostanie nam pył, ten wystarczy zdmuchnąć. Jest to sposób głównie stosowany przez osoby, które zaczynają z yerba mate. Dzięki temu mniej pyłu będzie przedostawać nam się do ust i yerba będzie słabsza. Jednak ten drobny pył aż tak nie przeszkadza ;).
  3. Wsuwamy bombille do matero, nie musimy się tutaj bawić w jakieś obracanie o ileś tam stopni, czy coś podobnego. Po prostu wkładamy rurę do kubka :>. Jeżeli zapomniałeś tego zrobić i już zalałeś yerbę to zakryj otwór bombilli palcem by nie dostała się tam warstwa mate z wierzchu.
  4. Zalewamy yerbe wodą, bardzo ważne by woda nie przekraczała temperatury 80°C. Wtedy yerba się „sparzy” i będzie smakowała źle. Jeżeli chodzi o wodę poniżej 80°C, to mamy pełną dowolność, możemy nawet wrzucić lód i pić to co się stopi.

I to wszystko! Parzenie mate jest bardzo proste i za pewne w przyszłości będziecie to robili na tzw. „odwal się”. Jednak osoby zaczynające z yerbą często szukają informacji typu „yerba mate jak parzyć”, czy „jak przygotować yerba mate”.