Yerba mate a cholesterol – Wpływ yerby potwierdzony badaniami

Coraz częściej możemy zaobserwować problemy z podwyższonym cholesterolem w naszym społeczeństwie. Nic dziwnego, dzisiejszy leniwy tryb życia większości ludzi i niezdrowa dieta połączona z praktycznie zerową aktywnością fizyczną robią swoje. Podwyższony cholesterol może prowadzić do bardzo nieprzyjemnych powikłań, a nie podjęcie żadnych działań w związku z nim, w ostateczności może spowodować nawet śmierć. Głównie objawia się jednak przez bóle nóg, problemy z koncentracją i pamięcią. Co ciekawe na podwyższony cholesterol bardzo ciekawy wpływ ma napar z yerba mate…

Zanim przejdziemy do tematu głównego, czyli wpływu naparu z yerba mate na cholesterol wyjaśnijmy czym właściwie jest cholesterol. Cholesterol to organiczny związek chemiczny z grupy steroidów. W naszym organizmie występuje w dwóch postaciach:

  • HDL – czyli “dobry” cholesterol, uczestniczy w transporcie cholesterolu do wątroby i posiada więcej białka niż LDL
  • LDL – “zły” cholesterol uczestniczy w transporcie białek do tkanek, jednak jego nadmiar gromadzi się w tętnicach i utrudnia prawidłowy przepływ krwi – co z kolei przekłada się na niebezpieczne powikłania

  • Nadmiar cholesterolu – objawy

    Nadmiar cholesterolu w organizmie może się z początku objawiać przez bóle mięśni, szczególnie nóg, problemy z koncentracją i pamięcią. Mogą być także zauważalne żółte zgrubienia na żyłach – to odkładający się właśnie cholesterol.

    Wysoki cholesterol w wielu przypadkach prowadzi do kilku groźnych chorób takich jak:
    – Miażdzyca
    – Choroba wieńcowa – choroba niedokrwienia mózgu, powoduje bóle w klatce piersiowej i nieleczona prowadzi do śmierci
    – Udar mózgu
    – Zawał serca
    To tylko kilka z wielu powikłań i nieprzyjemności jakie niesie ze sobą podwyższony cholesterol. Niewielki jednak jego nadmiar może znacząco wpływać na samopoczucie i ogólną jakość życia. Warto, szczególnie w podeszłym wieku sprawdzać regularnie swój poziom cholesterolu i kontrolować go w normie.

    Podwyższony cholesterol – przyczyny

    Poziom złego cholesterolu bez wątpienia zwiększymy niezdrową dietą, która jest najczęstszą przyczyną tej dolegliwości. Szczególnie powinni się obawiać osoby lubujące się w diecie bogatej w tłuszcze zwierzęce, dlatego powinniśmy unikać tłustego i ciężko strawnego jedzenia.
    To jednak nie wszystko, ważny jest ruch! Żyjemy w znacznie spokojniejszym świecie niż to było jeszcze kilkadziesiąt lat temu, rozrywki typu oglądanie telewizji, czy przeglądanie internetu pozbawia nas czegoś bardzo dla nas ważnego – ruchu. Nawet praca fizyczna może nie gwarantować tej “codziennej dawki ruchu” i dlatego warto znaleźć sobie jakieś hobby związane z wysiłkiem fizycznym, żeby pobudzić układ krążenia.

    Niektórzy ludzie mają genetyczne predyspozycje do magazynowania/wytwarzania większej ilości cholesterolu. Dlatego ci szczególnie powinni na siebie uważać. Poza tym wiele chorób/schorzeń powoduje całkowite podwyższenie cholesterolu w organizmie, między innymi:

  • Niedoczynność tarczycy
  • Łuszczyca
  • Alkoholizm
  • Otyłość
  • Różnego rodzaju choroby wątroby
  • Wpływ yerba mate na cholesterol

    No, właśnie – yerba mate! Jak wiadomo yerba mate jest bardzo bogata w cenne dla zdrowie składniki, przez co ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne. Swój wpływ dla organizmu pokazuje też w przypadku podwyższonego cholesterolu, co potwierdzono laboratoryjnie. Prowadzone w okolicach roku 2009 roku badania (dokumentacja) wykazały bardzo ciekawe oddziaływanie na różne grupy ludzi pod tym aspektem.

    W badaniach wzięło udział stu-dwóch (102) ochotników, były to osoby zarówno z poziomem cholesterolu w normie, ponad normą oraz znacznie powyżej normy. Każdy z badanych przez 40 kolejnych dni wypijał litr yerby dziennie (330ml po 3 razy na dzień). W grupie z poziomem złego cholesterolu w normie zanotowano jego redukcje o 8,7%. Osoby o poziomie cholesterolu powyżej normy też zaliczyły spadek o ok. 8%. U dwóch grup po 20 dniach picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego zaobserwowano obniżenie białka apolipoprotein B (składniku LDL, HDL) o 6% i podniesienie poziomu dobrego cholesterolu (HDL), o 4,4%.
    Grupa z poziomem LDL znacząco powyżej normy zanotowała jego spadek aż o 10% po 20, i 13% po 40 dniach. Natomiast wzrost cholesterolu HDL o 6,2% po dniach czterdziestu. Jak więc widzimy yerba mate daje wręcz niesamowite efekty w przypadku występowaniu w organizmie podwyższonej zawartości cholesterolu. Warto ją więc włączyć do swojej diety – w formie profilaktyki lub, tym bardziej jeżeli mamy z tym problem.