Rodzaje Yerba Mate – Jakie rozróżniamy gatunki yerby?

Rodzaje Yerba Mate

Yerba Mate, możemy znaleźć w wielu przeróżnych odmianach. Różnić się one mogą np. stosunkiem patyczków do liści, czy zawartością kofeiny. W tym wpisie chciałbym opisać poszczególne gatunki, rodzaje i sposoby parzenia yerby.

Rodzaje Yerby

Tutaj mamy dwa konkretne rodzaje, które bez problemu znajdziemy na naszym rynku.

Elaborada – Con Palo

Yerba mate con palo, czyli elaborada to najpopularniejsza yerba tym bardziej na naszym polskim rynku. Elaborada oznacza, że yerba zawiera w sobie patyczki, gałązki. Jaki ma to wpływ na yerbe? Yerby te są o wiele bardziej zmielone, posiadają sporą ilość pyłu i mają bardzo mocny charakterystyczny smak – który powoduje właśnie pył.

Despalada – Sin Palo

Despalada, to z kolei yerba nie zawierająca patyczków, gałązek lub zawiera ich niewielką ilość. Większość zawartości paczki stanowią listki ostrokrzewu paragwajskiego. Despalada jest yerbą znacznie słabszą niż elaborada, posiada bardzo mała ilość pyłu jednak bardzo często zawartość kofeiny jest znacznie większa. Odpowiednia yerba dla osób, którym przeszkadza pył, lub dla osób zaczynających z piciem yerby.

Chimarrao

Postanowiłem umieścić ją w tym zestawieniu gdyż także różni się zawartością poszczególnych elementów w swoim składzie. Chimarrao, jest zdecydowanie najmocniejszą i najbardziej pobudzającą yerbą jaką możemy dostać. Jest tak ponieważ chimarrao, jest praktycznie do pyłu zmieloną yerbą, do picia wymaga odpowiedniego przygotowania i odpowiedniej bombilli, zwanej „bombą”.

Metody przygotowania Yerby

Yerba mate na ciepło

To chyba najbardziej klasyczna metoda picia yerby, zasypujemy naczynie yerbą, zalewamy wodą do yemperatury 80 stopni i pijemy. Na naszej stronie jest wpis o tym w jaki sposób przygotować taką yerbę: matero, z rogu byka. Często zamiast wody wrzuca się do suszu kostki lodu i wypija napój powstały z rozpuszczenia się lodu.

Pozostałe rodzaje yerby

Możemy wyróżnić też kilka innych rodzajów yerby, takie jak:

Palona yerba mate

Palona yerba mate wyróżnia się głównie smakiem, jest on bardzo charakterystyczny, dymny. Często porównywany do kawy zbożowej.

Ziołowa yerba mate

Najczęściej elaborada wymieszana z różnymi ziołami… miętą, cedronem, koprem, burrito itd. Często posiadają własne unikalne właściwości, nadają się idealnie do terrere.

Poza wymienionymi, znajdziemy jeszcze bardzo dużo innym rodzai i gatunków yerb. Każda marka yerby ma często swoje własne „wymysły”, pokroju selekcjonowane listki, czy wymyślnie aromatyzowane yerby. Myślę jednak, że wszystko co powinniście wiedzieć jeśli chodzi o gatunki yerby w tym poście zawarłem.

Źródła:
czajnikowy.com.pl
yerbamate.com.pl